Обратно към пълната версия на статията »

Горанов: 16-те милиарда лева вече са изхарчени

Горанов: 16-те милиарда лева вече са изхарчени
A A+ A++ A

16-те милиарда лева са вече са изхарчени, каза от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов. В 45-минутна реч той защити необходимостта от сключването на ново споразумение с емитентите на дълга, като проследи перо по перо състоянието на хазната.

Няма причина да отлагаме дебатите и да обсъждаме дълга по стаичките, отговори той на предложението на Лютви Местан, което беше отхвърлено с гласуване.

Поемам вината от липсата на информация защо е необходимо споразумение с банки и партньори, които да ни помогнат, добави финансист № 1.

Горанов проследи по пера колко пари са заварили от правителството на ГЕРБ и какво е състоянието в момента и защо се налага да се тегли новия заем от 16 млрд. лева. Той коментира, че опозицията иска да отмъсти на сегашното управление. "Трябва да се подготвим, че имаме да връщаме 12 млрд. в следващите 3 години - всички трябва да ги връщаме, всеки един от нас. Тези 12 млрд. вече са изхарчени, те не са на българското общество", обясни Горанов.

Ядрените фондове могат да се вземат краткосрочно, но не могат да бъдат използвани като целеви ресурс, добави финансовият министър.

„Към 19 февруари наличните средства на правителството във фискалния резерв са 5 млрд. лв., след като се извадят целевите средства оперативни правителството“, обясни той.

Владислав Горанов, припомни, че в края на 2012 година, преди Бойко Борисов да подаде оставка, понижението на разходите е било сведено до под половин процент. „В следващите години ние не успяхме да приемем за ценност да харчим толкова колкото изкарваме“, допълни Горанов. По думите му, за да покрива разходите си, българската държава трябва или да се теглят заеми, или да продава имущество, но страната ни е извършила приватизацията преди няколко години.

Министърът на финансите представи на народните представители данни на БНБ от 1 януари 2015 година, където се описва финансовото състояние на страната.

Според БНБ в транзитните сметки на НЗОК е имало 32, 8 милиона лева, посочи Горанов. Той припомни и кризата с банковата система на страната, когато се е наложило да бъде даден заем на една българска банка в размер на над 1 милиард лева и посочи, че това е било единственото правилно решение на министъра на финансите тогава.

По време на речта си Горанов предизвика с шега Мая Манолова от БСП: Г-жо Манолова, ни ви наричам Мая, за да не помислите, че се шегувам с Вас, ние не можем да печатаме пари, само вие можете.

„Не сте честен финансов министър”, отговори Манолова и посочи, че през 2017 година ще се изплатят падежи от заема на Симеон Дянков. „Щяхте да признаете, което се вижда на сайта на МФ, че през следващите 3 години имаме да плащаме под 8 млрд. външен дълг. Възнамерявате да финансирате дефицит, а ако премиерът иска дефицит, а вие не, подайте си оставката”, каза Манолова.

Относно т.нар. „горановки”, Манолова обясни, че те не могат да печатат пари. „Вие можете да печатате дълг и бюлетини, което сме видели”, коментира тя.

#Владислав Горанов #дълг #дефицит #Мая Манолова