Обратно към пълната версия на статията »

Театралните награди „Икар” „като за последно”

Театралните награди „Икар” „като за последно”
Заради предсказанията, че през тази година ни очаква краят на света, церемонията ще премине под мотото „Награди като за последно“. Снимка: Съюз на артистите в България
A A+ A++ A

Едни от най-престижните театрални награди „Икар“ ще бъдат раздадени във вторник вечерта.

Отличията на Съюза на артистите се връчват традиционно на 27 март - Международния ден на театъра.

Заради предсказанията, че през тази година ни очаква краят на света, церемонията ще премине под мотото „Награди като за последно“, предаде Дарик радио.

Домакин на събитието в Народния театър ще е актьорът Теодор Елмазов, а всички приходи от него ще бъдат за здравния фонд на Съюза.

Спектакълът „Завръщане във Витенберг“ на Иван Добчев е с най-много номинации за театралните награди – шест, при това те са в едни от най-важните категории.

За ролята си на Англичанина в постановката Малин Кръстев ще се бори за „Икар“ за главна мъжка роля. Конкурентите му са Стоян Радев и Юрий Ангелов.

Иван Добчев ще опита да спечели отличието за режисура. В състезанието са още Гергана Димитрова за „Праехидно“ и Красимир Спасов за „Както ви харесва“.

Трите актриси, които ще си оспорват „Икар“ за главна роля, са Лидия Инджова, Мая Новоселска и Невена Мандаджиева.

Една от най-важните награди, тази за майсторско техническо осъществяване на спектакъл, ще получи или „Завръщане във Витенберг“ на Театрална работилница „Сфумато“, или „По ръба на небето“, продукция на Държавния куклен театър – Пловдив, или „Ричард III“, който се играе в театъра във Варна.

На церемонията ще бъде връчен и специален „Икар“. За театрална чест и достойнство посмъртно ще бъде отличен актьорът Велко Кънев.

#Икар #награди #Съюза на артистите #Теодор Елмазов #Народния театър #Иван Добчев #Малин Кръстев #Стоян Радев #Юрий Ангелов #Гергана Димитрова #Красимир Спасов #Лидия Инджова #Мая Новоселска #Сфумато #Пловдив #Варна #Ричард III #Велко Кънев