Обратно към пълната версия на статията »

"Синьо единство" обвини правителството заради дълга

"Синьо единство" обвини правителството заради дълга
A A+ A++ A

Само 100 дни след старта си „реформаторското“ правителство на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ на практика се отказа от извършване на тежките и дългооочаквани от обществото реформи, избирайки лесният начин на управление: чрез продължаване на дълговата спирала. Това се казва в позиция на партията „Синьо единство“.

„Планираните бюджетни дефицити за периода 2015-2017г., включително, са: 2,5, 2,2 и 1,8 млрд. лева или общо 6,5 млрд. лева. Това, което министърът на финансите нарича „гарантиране на стабилност” реално е отказ от реформи, отказ от търсене на начини за стимулиране и ръст на икономиката и запълване на дефицитите със заеми“, коментират финансисти от партията на Надежда Нейнски.

Според тях, ако това е едно истинско дясно реформаторско правителство, то би следвало да се откаже от комфорта да емитира дълг от 8 млрд. евро още в началото на мандата си, а да тегли заемите година за година, като междувременно прави всичко възможно, за да намали размера на бюджетните дефицити .

От партията твърдят, че дефицитите могат да бъдат намалени чрез административна реформа с цел подобряване на публичните услуги, свиване на разходите или продажба на държавни активи в нереформираните сектори, реформи в социалната система; борба с корупцията /на всички нива/; ефективно работеща съдебна система; спешни мерки за ускоряване на икономическия растеж, което да доведе до повишаване на приходите; повишаване на събираемостта на данъци и акцизи.

#синьо единство #дългове #дефицити #управление #заеми #дълг #приходи #разходи #бюджет