Обратно към пълната версия на статията »

Ципрас получи подкрепа от парламента за предоговаряне на дълга

Ципрас получи подкрепа от парламента за предоговаряне на дълга
A A+ A++ A

Новото гръцко правителството на премиера Алексис Ципрас получи вот на доверие в парламента часове преди началото на преговорите с ЕС за предоговаряне на дълга.

"За" кабинета на Ципрас гласуваха 162-ма депутати, а 137 бяха "против" в 300-местния парламент. Мнозинство гласува в подкрепа на плановете на правителството, които включват предоговаряне на непопулярния спасителен план на ЕС и МВФ. Депутатите подкрепиха посоката към преодоляване на бедността и безработицата, причинени от продължилите пет години съкращения и строги икономии. Преди вота Ципрас заяви, че Гърция "не може да се върне в ерата на планове за спасяване и подчинение".

Ципрас встъпи в длъжност ден след предсрочните парламентарни избори на 25-ти януари.

Днес министрите на финансите на страните от Еврогрупата ще дискутират на извънредно заседание в Брюксел дали да бъде продължена, или прекратена програмата за оказване на международна финансова помощ на Гърция. В тази среща за първи път ще участва новият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис.

Утре в Брюксел ще има заседание на Европейския съвет. Ако първите финансисти на държавите от зоната на единната валута не постигнат единодушие по проблема, той ще бъде отнесен до утрешния форум. Според говорителя на Европейската комисия /ЕК/ малко вероятно е днес или утре да бъде взето окончателно решение относно спасителната програма за Гърция.

Повечето гърци оценяват като положителни първите стъпки на правителството на лявата СИРИЗА и по-специално конфронтацията с кредиторите на страната, която цели да прекрати прилагания план за помощ чрез строги икономии. Това сочат две социологически проучвания, публикувани във вторник.

Осем от всеки десет гърци (79,2%) имат положително мнение за програмната реч, произнесена в неделя от Алексис Ципрас, който потвърди ангажимента си да обърне гръб на строгите икономии, като в същото време търси споразумение с ЕС. Проучването с тези данни е поръчано от телевизия "Мега".

67% определят като положителна или много положителна речта с основните насоки на политиката на новото правителство, според друго проучване, публикувано от сатиричния седмичник "Понтики".

Във второто проучване на социолозите (Alko), три четвърти от отговорилите подкрепят "позицията на Гърция в преговорите с партньорите й от ЕС". Почти три четвърти (73,6%), според социолозите от GPO, работили по поръчка на "Мега", залагат на компромис с държавите от еврозоната в края на преговорите, въпреки че две трети от тях не изключват риска от напускането на Гърция на еврозоната.

В същото проучване, 9 от 10 гърци подкрепят заявеното от правителството на Ципрас, че Гърция трябва да поиска репарации от Втората световна война от Германия. /БГНЕС, ТАСС и АФП

#Алексис Ципрас #вот #доверие #дълг #преговори