Обратно към пълната версия на статията »

Иран: Времето на САЩ и НАТО свърши

Иран: Времето на САЩ и НАТО свърши
Целият проблем е в НАТО и политиката на страните – членки на НАТО, която цели съживяване на колониализма, заяви иранският президент Махмуд Ахмадинеджад. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад призова НАТО и САЩ да променят политиката си, защото е минало времето, когато са могли да диктуват правилата на света.

„Целият проблем е в НАТО и политиката на страните – членки на НАТО, която цели съживяване на колониализма“, заяви иранският държавен глава, цитиран от БТА, по време на конференция в Таджикистан, посветена на афганистанската икономика.

Махмуд Ахмадинеджад призова за незабавно изтегляне на чуждите сили от Афганистан, при което американската делегация, водена от помощник държавния секретар Робърт Блейк, напусна залата.

По-рано американският президент Барак Обама се срещна с руския си колега Дмитрий Медведев в Сеул, където двамата ще участват в международна среща за ядрената сигурност.

След разговора Обама заяви, че Русия и САЩ смятат, че преговорите по ядрения проблем на Иран трябва да бъдат водени във формат „пет плюс едно“, а самият проблем да се решава по дипломатически път.

Той подчерта, че трябва да се търсят дипломатически решения за проблема. Така Иран би могъл да изпълнява международните си ангажименти, би могъл да се върне в общността на нациите и да притежава мирна атомна енергетика, а не ядрено оръжие, отбеляза президентът на САЩ.

#Иран #САЩ #НАТО #Махмуд Ахмадинеджад #Барак Обама #атомна енергетика #ядрено оръжие #президент #Русия #Дмитрий Медведев #Сеул