Обратно към пълната версия на статията »

Нова лудост: Ислямистите изгориха живи 16 души в Ирак

Нова лудост: Ислямистите изгориха живи 16 души в Ирак
A A+ A++ A

Джихадисти от "Ислямска държава" (ИД) в Ирак изгориха живи 16 души, които отказали да сътрудничат с водача на групировката Ибрахим Али Ал Бадри.

За зверствата на джихадистите съобщи официалният представител на градската администрация на Мосул Мовафак Хамид ал Зави. Според него завзетият от тях град Мосул прилича на "затвор на открито."

Извършват се жестокости, местни жители са подложени на различни форми на изтезания и страдат от джихадистите от ИД, казва той пред телевизионния канал Press TV.

Ал Зави посочи, че някои научни работници и дори представители на духовенството сътрудничат на ИД.

В същото време високопоставен йордански политик заяви, че ударите срещу "Ислямска държава" ще продължат до унищожаването й.

"Въздушните удари на йорданските ВВС по позиции на "Ислямска държава" /ИД/ в Ирак и Сирия ще продължат до пълното унищожаване на джихадистката групировка", каза в интервю за вестник "Ал-Рай" в Аман министърът на вътрешните работи на кралството Хюсеин Хаза Маджали.

"Това е само началото на възмездието за убийството на заловения пилот Муаз Юсеф ал Касасбе. Операциите срещу ИД ще продължат докато тази престъпна групировка не бъде унищожена и изтрита от лицето на земята", каза генералът.

Кралските ВВС на Йордания трети пореден ден нанасят масирани въздушни удари срещу бази на ИД в Сирия и Ирак.

Изтребител F-16, управляван от старши лейтенант Ал Касасбеи се разби на 24 декември 2014 г. над сирийския град Рака по време на рейд на международната коалиция срещу бази на ИД. Пилотът успя да каотаопултира, но бе заловен. Жестоката разправа на ислямистите с Касасбе, който бе изгорен жив, предизвика възмущение сред йорданската общественост. В петък в Аман се проведе масова демонстрация, на която присъстваха депутати, духовни водачи и племенни шейхове, синдикални и младежки активисти. Маршът бе предвождан от кралица Рания - съпругата на крал Абдула I

#"Ислямска държава" #Ирак