Обратно към пълната версия на статията »

Миньорите от „Горубсо” искат колективен трудов договор

Миньорите от „Горубсо” искат колективен трудов договор
Заплатите на миньорите трябва да бъдат изплатени в събота, 24 март. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За подписването на колективен трудов договор ще настояват работниците от „Горубсо-Мадан”, съобщи председателят на Федерацията на миньорите Пенчо Токмакчиев.

Пред Дарик радио той заяви, че мините може да започнат работа още следващата седмица, ако се осигури най-необходимото за работата на миньорите и се плати токът на дружеството.

От късно вечерта на 24 март „Горубсо" има нов собственик – „Върба Батанци" АД, която е собственост на „Минсрой" и ОЦК Пловдив. Инвеститорът, който подписа споразумението, е Николай Вълканов. Синдикатите ще поискат среща с него още в понеделник.

„Парите днес трябва да бъдат преведени, може би следобед. Те получават парите си по банков път, чрез банкомат. По сметки в картите им ще бъдат преведени толкова пари, колкото всеки работник има да получава – пълния размер на парите за 2011 г. и заплатата за 2012 г.”, коментира Токмакчиев.

„Смятаме още в понеделник да се срещнем с него (Николай Вълканов – бел. р.), да разговаряме и да поискаме първото, което трябва да направи. Трябва да пусне рудниците да работят, защото в момента са спрени от Главна инспекция по труда. Трябва да плати тока, който не е плащан, на EVN, да купи съответните лични предпазни средства – самоспасители, осветление за миньорите, които следващата седмица да започнат работа", добави Пенчо Токмакчиев.

#Горубсо-Мадан #Федерацията на миньорите #Пенчо Токмакчиев #колективен трудов договор #Николай Вълканов #EVN