Обратно към пълната версия на статията »

Над 150 години затвор за „Наглите“ иска обвинението

Над 150 години затвор за „Наглите“ иска обвинението
одсъдимите бяха арестувани в края на 2009 г. по време на две последователни показни акции „Наглите". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийска градска прокуратура (СГП) поиска в петък общо 153 години и половина затвор за деветимата подсъдими по делото срещу т.нар. група за отвличания „Наглите“.

Съдия Виолета Магдалинчева даде ход на пледоариите, след като вече бяха изслушани всички свидетели и никоя от страните не поиска събиране на нови доказателства, предаде „Медиапул“.

СГП пледира за най-тежки наказания за сочените за лидери на бандата Прокопий Прокопиев–Културиста и Ивайло Евтимов–Йожи – по 15 години зад решетките по обвинението им за сформиране на престъпната група.

Според обвинителния акт двамата са участвали във всяко от общо 12-те отвличания, без това на Илиян Цанев, което е извършено първо. За всяко от похищенията наблюдаващият прокурор Антония Близнакова поиска различно по размер наказание за подсъдимите, в зависимост от ролята им.

За Прокопиев и Евтимов бяха поискани по между 10 и 15 години затвор за всяко от отвличанията на Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджо Марков, Венислав Величков, Ангел Бончев и съпругата му Камелия, Георги Георгиев–Пурата, Васил Маникатов, Киро Киров, Борислав Атанасов и Румен Гунински–младши.

По закон при произнасянето на няколко различни присъди на подсъдим по едно дело, се взема предвид най-тежкото наказание.

Тъй като престъплението, в което „Наглите“ са обвинени, е особено тежко и обществено опасно, прокурор Стефан Рачев поиска присъдите им да бъдат завишени с ½.

Така, ако Софийският градски съд (СГС) намери достатъчно доказателства, за да се съобрази с желанието на обвинителите, трябва да постанови на Културиста и Йожи по 22 години и половина затвор.

Същото е положението и на Даниел Димитров–Релето, който, въпреки че не е имал ръководна роля в групата, според прокуратурата е имал активно участие в почти всички от 11-те отвличания, за които са повдигнати обвинения.

За него СГП поиска 15 години зад решетките по обвинението му за участие в похищенията на Краус, Величков и Бончев. Макар и за него да бе пледирана присъда от 10 години затвор за участие в бандата, най-високото му поискано наказание също е от 15 години и след евентуалното завишаване с ½ би станало 22 години и половина.

За подсъдимите Любомир Димитров–Гребеца, Кирил Кирилов–Монтанския, Павел Петков–Павката и братята Митко и Радослав Лебешковски държавното обвинение поиска по 10 години за участието им в бандата. Ако съдия Магдалинчева изпълни искането на СГП и им наложи тези наказания, след завишаването с ½, те ще трябва да излежат по общо 15 години в затвора.

Единствено Цветозар Славчев–Църо е заплашен от по-лека присъда, тъй като той има обвинение за участие в отвличането на Илиян Цанев. По него прокурорите Близнаков и Стефан Рачев поискаха да му бъдат определени 8 години затвор.

От пледоарията им стана ясно, че обвинението ще разчита основно на показанията на защитения свидетел Валентин Михайлов-Ихтиманския, който е участвал в общо 9 от отвличанията, но е успял да се спазари за сделка срещу това да издаде съучастниците си. Според показанията му той е познавал лично лидерите Културиста и Йожи, както Релето и Любомир Димитров–Гребеца.

Последният също бе дал показания срещу съратниците си по време на разследването, но в началото на месеца се отказа от тях пред съда и заяви, че е разказал на разследващите слухове, които чувал от приятели, но думите му били оформени сякаш е станал очевидец на събитията. Добави и че е бил бит, след което закаран при лекар, който констатирал, че нараняванията му са стари.

В хода на делото в съдебната зала бяха възпроизведени и аудиозаписи от негови разпити в ГДБОП, по време на които на няколко пъти се чуваше как заместник главният прокурор Бойко Найденов и шефът на ГДБОП Станимир Флоров му предлагат различни гаранции срещу показанията му.

Въпреки че пред съдия Магдалинчева Гребеца заяви, че е свидетелствал срещу бандата под натиск от прокуратурата и МВР, тя трябва да прецени кое от твърденията му съответства и се припокрива с останалата част от събраните доказателства. Така съдът би могъл да възприеме като достоверни и показанията му, дадени в досъдебната фаза.

Освен показанията на Михайлов и Гребеца, обвинението разчита и на разказа на втория защитен свидетел Найден Недев, който обаче разкрива фактите около едва няколко похищения.

Сериозно доказателство срещу Прокопиев са и неговите отпечатъци, открити по някои от книгите и списанията, които бандитите давали на Михаил Краус да чете, докато го държали в плен. Следи от ДНК на Любо Гребеца пък са били установени по телефона за преговори, който е бил даден на бащата на Илиян Цанев.

СГП разполага с най-малко уличаващи данни срещу братята Лебешковски, тъй като според събраните досега всички доказателства те са участвали по някакъв начин само в организацията на отвличането на Ангел Бончев и съпругата му Камелия.

По тази причина прокурор Близнакова помоли съда, ако не намери достатъчно данни за вината им по това обвинение, да вземе предвид факта, че те са подведени под отговорност и за участие в престъпната група. Освен това Митко Лебешковски е обвинен за притежание на незаконен пистолет, а брат му – за 50 патрона.

През следващата седмица предстоят пледоариите на деветимата подсъдими. Ако всичко върви по план, се очаква присъдите да бъдат прочетени на 2 април. Така едно от най-дългоочакваните дела в последните години ще бъде разгледано в рамките на по-малко от година и половина.

Подсъдимите бяха арестувани в края на 2009 г. по време на две последователни показни акции „Наглите“, планирани от новото ръководство на МВР, начело с министър Цветан Цветанов.

Резултатите от операцията бяха зрелищно представени лично от премиера Бойко Борисов в рамките на награждаването на „Полицай на годината“.

В крайна сметка от над 30 задържани обвинения получиха само 9 души.

#Софийската градска прокуратура #СГП #Наглите #затвор #Виолета Магдалинчева #съдия #Ивайло Евтимов-Йожи #прокурор #Мехмед Чакър #Михаил Краус #Венислав Величков #Ангел Бончев #Камелия #Васил Маникатов #Киро Киров #Борислав Атанасов #Софийският градски съд #СГС #Даниел Димитров-Релето #Любомир Димитров-Гребеца #обвинение #ГДБОП #Станимир Флоров #Бойко Найденов #МВР #свидетел #Цветан Цветанов #министър #Бойко Борисов #премиер #Полицай на годината