Обратно към пълната версия на статията »

Отношенията между Албания и Македония са стратегически за целия регион

Отношенията между Албания и Македония са стратегически за целия регион
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Отношенията между Албания и Македония са стратегически за целия регион. Всички политически сили в Тирана и Скопие носят отговорността и имат задачата да ги конкретизират и развиват, удвоявайки нашия общ ангажимент“. Това заяви председателят на албанския парламент Илир Мета в негова реч пред македонския парламент.

Албания напълно и неотклонно подкрепя Македония по нейния път към евроатлантическите интеграция, допълни Мета.

По думите му е необходимо разработване на интелигентни и прагматични политики, прокарващи коридори, които да свързват страните, за да има икономически растеж и благосъстояние.

"Албания е наясно с важността, която има в региона, като се вземе предвид, че албанци живеят в пет страни в региона. Нашата регионална политика е тясно свързана с подхода ни за растежа на благосъстоянието на всички наши граждани", заяви Мета.

Той добави още, че страната му стои далеч от националистически алтернативи: "Убеден съм, че се намираме пред един исторически момент, в който различията остават на заден план различия и трябва да говорим за съвместни проекти, за енергията, за индустрията, нашата прекрасна околна среда, агропроизводството, образованието, транспорта, туризма и здравеопазването".

В речта си пред македонския парламент председателят на албанския парламент Илир Мета се спря специално на двустранните отношения. Според него, за изграждането добросъседство трябва да се работи за увеличаване на взаимното доверие.

"Убедени сме, че пътят на разбирането и положителното сътрудничество е израз на волята на народите, които ние представляваме. А народите ни искаха и искат, мир, сътрудничество и просперитет", добави Мета.

"Ние споделяме визията на нашите съюзници, че Македония, нейната стабилност и суверенитет, са съществена необходимост за траен мир в допълнение към напредъка на целия наш регион. И за това сме и сме готови да дадем нашия принос", посочи Мета.

#Албания #Македония #отношения #Подкрепа