Обратно към пълната версия на статията »

ЦРУ щяло да избере Белград пред София

ЦРУ щяло да избере Белград пред София
Американското посолство в София. Снимка: bulgaria.usembassy.gov
A A+ A++ A

Централата на ЦРУ за Балканите ще бъде прехвърлена от София в Белград през следващата година, твърдят добре осведомени източници, цитирани в сръбската столица.

Според тях новият център на ЦРУ за региона ще бъде настанен в сградата на новото посолство на САЩ в Белград, която трябва да бъде завършена през август 2012 г., предаде в събота кореспондентът на Дарик радио в Белград.

Американският дипломатически комплекс в луксозния квартал „Дедине“, където се намират разкошните вили на политици и бизнесмени, но и повечето резиденции, ще бъде разположен на 40 000 кв. м, ще има 7 сгради и в него ще работят 400 служители. Новото американско посолство в Белград ще струва 114 млн. долара.

Светко Ковач, директор но военното разузнаване, коментира обаче, че засега няма информации, че централата на ЦРУ ще бъде местена. Той напомни, че неговите служби имат добро сътрудничество с всички разузнавания в региона, а и в по-широк мащаб.

От своя страна Йован Стойч, шеф на кабинета на директора на сръбската разузнавателна агенция БИА, информира, че в момента в Сърбия действат 55 тайни служби от 44 държави, с които Белград обменя информации от общ интерес, като приоритет са борбата срещу организираната престъпност и тероризма.

На този фон обаче сръбският генерал Радован Радинович коментира, че САЩ са избрали Сърбия и Белград, защото те са „фантастичен геостратегически наблюдателен пост към Източна Европа и Адриатическо море“, цитиран от Дарик.

Сръбските експерти изразяват опасения, че американците в новия дипломатически комплекс в Белград ще инсталират подслушвателни апарати за снимане на всички сателитни и електронни сигнали в Сърбия и ще могат по подслушват буквално всички сръбски граждани, президента и правителството, а и целите Балкани.

#Американско посолство в София #София #разузнаване #Балкански полуостров #Сърбия #САЩ #ЦРУ