Обратно към пълната версия на статията »

След над 90 години в Инстанбул най-сетне ще се строи църква

След над 90 години в Инстанбул най-сетне ще се строи църква
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

След над 90 години въздържание турското ислямско-консервативно правителство е дало разрешение за строителството в Истанбул на църква на малобройната сириакска общност, предаде АФП. Такъв храм ще бъде построТен за пръв път от както е създадена Турската република през 1923 г.

Църкви са били реставрирани или отваряни отново за богомолците, но досега нова църква не бе строена, цитира АФП източник от турското правителство, пожелал анонимност.

Християните са малобройно малцинство и понякога стават жертва на нападения в светската по конституция Турция, където 99% от жителите са мюсюлмани. Критиците на режима обвиняват властта в "ислямистки уклон".

Турското правителство, което се надява да присъедини страната към Евросъюза, разшири в тази перспектива правата на религиозните малцинства, като възстанови църкви, манастири и синагоги и реституира известна част от собствеността им.

Новата църква ще бъде издигната в квартал "Йесилкьой" на европейския бряг на Мраморно море, на терен, даден от общината. Строежът ще започне през следващите месеци и ще се финансира от фондация, защитаваща правата на сириаките (православни и католици), които в мнозинството си живеят в югоизточна Турция. Техният брой е около 20 000 души.

В Йесилкьой, който е известен на европейците със старото си име Сан Стефано, вече има три църкви: арменска грегорианска, гръцка православна и католическа.

#Истанбул #строеж #църква #Турция