Обратно към пълната версия на статията »

Лекарският съюз ще обжалва решението на НЗОК

Лекарският съюз ще обжалва решението на НЗОК
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският лекарски съюз ще обжалва решението на Националната здравноосигурителна каса да не подпише рамковия договор за 2015 г. Това заяви в ефира на БНР неговият заместник-председател д-р Юлиян Йорданов.

Във вторник след извънредно заседание на Надзорния съвет на НЗОК, стана ясно, че няма да бъде подписан Национален рамков договор за 2015-та година. Като причина беше посочено ултимативното искане на БЛС за повишаване на цените на някои медицински дейности. От Здравната каса заявиха, че ако то бъде изпълнено, това ще доведе до 12 милиона дефицит в доболничната помощ и хиляди направления по-малко.

По думите на д-р Юлиан Йорданов е меко казано учудващо, че надзорът на НЗОК решава да не подпише и текстовата част.

"Считаме, че това е отстъпление от оптимизиране на лечението на гражданите. Първо се подписва Националния рамков договор и после цени и обеми. Ако няма договореност между НЗОК и БЛС, то тогава в закона е записано, че управителят на Касата внася предложение за цени и обеми в Министерския съвет. Те се одобряват и т.н. Свързването между двете неща е учудващо. Тук има явно нежелание, може би и опит за извиване на ръцете на Българския лекарски съюз, защото в текстовата част на Националния рамков договор бяха постигнати много добри неща по отношение функциониране на системата", обясни д-р Йорданов.

#лекарски #съюз #обжалва #решение #НЗОК