Обратно към пълната версия на статията »

МВнР: България няма териториален спор с Румъния

МВнР: България няма териториален спор с Румъния
България няма териториален спор с Румъния, заяви говорителят на българското външно министерство Весела Чернева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България няма териториален спор с Румъния, заяви говорителят на българското външно министерство Весела Чернева.

„България и Румъния водят преговори за телемитация на черноморските пространства от над 20 години, вече е имало 17 кръга на тези преговори, последният се е състоял през декември в София, предстои следващ кръг в Букурещ, това са рутинни преговори. Двете страни имат желание въпросът да се реши с двустранно споразумение,“ обясни пред БНР Чернева.

Румънският външен министър Кристиан Дяконеску твърди, че „има нерешени въпроси за румънското малцинство в България и за спорна гранична зона, които трябва да се решат“.

„Не ме притеснява абсолютно нищо дотогава, докато се спазва правото на румънците да се смятат за румънци, a не за друга категория, произлизаща от едно възприятие на държавно ниво. Трябва да обърнем внимание тогава, когато се появи разминаване,“ заяви той и добави, че страната му още не е влязла в етап на предявяване на претенции, но трябва да реши и спор с българските си съседи за част от границата.

„Съществува една спорна зона по отношение на държавната граница в териториалните води. Става дума за 17 квадратни километра, не е много, но това е въпрос от национален интерес и за двете страни, който трябва да бъде решен, защото се появяват проблеми, например с експлоатацията и с концесията“, каза Дяконеску

Относно твърденията на Дяконеску за проблеми с румънското малцинство в България, говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева заяви:

„Конституцията на Република България не третира права на етнически малцинства или така наречените групови права“.

„Тя дефинира правата на всеки отделен гражданин въз основа на неговото именно българско гражданство. Български граждани с румънски произход имат възможността да се обучават на своя език. Имат възможност също така да имат църковни служби на румънски език“, посочи Чернева.

„От тази гледна точка не можем да кажем, че има какъвто и да било проблем с техните права. Може би трябва да споменем, че в последното преброяване на българските граждани 1088 души са се определили като румънци“, добави тя.

Наскоро Румъния се опита да блокира Сърбия за статута на кандидат за Европейския съюз именно заради въпроса с румънското малцинство. Миналия петък посещението в София на Кристиян Дяконеску бе отложено по формални причини.

Европейската комисия засега отказа да се ангажира с коментар на информациите, че румънският външен министър е предявил териториални претенции към България. От Комисията припомниха, че всякакви териториални спорове задължително се решават между държавите, преди те да бъдат приети в Европейския съюз.

#Весела Чернева #Чернева #България #Румъния #Кристиан Дяконеску #външен министър на Румъния #малцинство #територия