Обратно към пълната версия на статията »

Отново плащат болничните постарому

Отново плащат болничните постарому
В момента 70% от обезщетението за първите три дни се заплаща от работодателя, а НОИ се включва от четвъртия ден нататък. Снимка: „Монитор“
A A+ A++ A

Системата на заплащане на болничните обезщетения да се върне към предишния си вариант, предвижда Националната програма за реформи до 2020 г., публикувана на сайта на Министерството на финансите.

От 1 януари 2013 г. първият работен ден от болничните ще бъде за сметка на работодателя в размер на 100% от дневното брутно трудово възнаграждение, а вторият, третият и следващите дни ще бъдат за сметка на фонд „Общо заболяване и майчинство" на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

В момента 70% от обезщетението за първите три дни се заплаща от работодателя, а НОИ се включва от четвъртия ден нататък. Ако промяната се приеме в този вид, тя ще бъде в полза на работодателите и на работниците.

Според договореностите отпреди две години трябваше да се изготви официален регистър на работодателите, от който да се вижда при кои работодатели какъв относителен дял от служителите ползват болнични, къде те са повече от средното, обяви шефът на НОИ.

Регистърът ще съдържа също списък на общопрактикуващите лекари и на здравните заведения, издаващи болнични листове над средното.

Пенсиите пък ще нараснат от 2013 г. с процента на инфлация (вместо по „швейцарското правило“), както бе решено при приемането на бюджета на ДОО.

В допълнение, към дежурните мерки за ограничаване на административната тежест върху бизнеса са включени и няколко програми за достъп до финансиране.

Съществено внимание се отделя на мерките в подкрепа на енергийната ефективност, както и на усвояването на еврофондовете и на инфраструктурните обекти.

Според графика в документа последният лот от магистрала „Тракия“ трябва да е готов през януари догодина, а магистрала „Струма“ – през август 2013 г.

#Струма #Тракия #еврофондове #швейцарското правило #инфлация #пенсии #НОИ #ДОО #Държавното обществено осигуряване #болнични #Министерство на финансите #Националната програма за реформи