Обратно към пълната версия на статията »

Силен трус в Мексико – засегнати 500 къщи

Силен трус в Мексико – засегнати 500 къщи
Епицентърът е бил в щата Оахака, близо до град Акапулко, на дълбочина 17.5 км. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Около 500 къщи са пострадали, като някои от тях са напълно разрушени, при силно земетресение, което разтърси Мексико във вторник, съобщи губернаторът на щата Гереро Анхел Агире.

Земетресение с магнитуд 7.6 по скалата на Рихтер стана в 12:02 часа местно време (20:02 часа българско време), съобщи агенция „Ройтерс“, цитирана от „Дневник“.

Епицентърът е бил в щата Оахака, близо до град Акапулко, на дълбочина 17.5 км.

Силното земетресение е било последвано от пет вторични труса, съобщава Националната сеизмоложка служба на страната, цитирана от РИА „Новости“ и „Фокус“.

„За щастие според данните, които имаме досега, няма смъртни случаи“, заяви Агире, цитиран от местна медия. Той посочи, че властите използват хеликоптери, за да направят оценка на щетите.

„Беше много страшно, но за щастие няма данни за сериозни разрушения“, заяви от своя страна мексиканският президент Фелипе Калдерон, цитиран от ДПА.

Трусът разлюлял сгради в столицата Мексико, съобщават очевидци. Хиляди жители панически напуснали високите сгради. Телефонните линии били прекъснати, възникнал транспортен хаос.

Няколко сгради в столицата Мексико са получили незначителни повреди, съобщи ИТАР-ТАСС. На улица „Хуарес“ една от високите сгради се е наклонила и фактически се е облегнала на съседната сграда.

От сградата на парламента са били евакуирани всички присъстващи. Пешеходен мост се е срутил върху празно превозно средство. По уточнени данни в този момент в него не е имало пътници, а водачът се е отървал с психическа травма.

Градът постепенно се връща към обичайния си ритъм на живот, въпреки че десетки хиляди души, които бързо напуснаха високите сгради, все още са на улицата. Властите препоръчаха на гражданите да не се връщат все още в тях заради вероятността от вторични трусове.

АП съобщава, че 13-годишната Малия – по-голямата дъщеря на американския президент Барак Обама, която е във ваканция с училищна група в Оахака, е невредима и не е била застрашена от труса.

#земетресение #Мексико #Гереро #губернатор #Рихтер #Оахака #Акапулко #Барак Обама #президент #Малия