Обратно към пълната версия на статията »

Дянков заплаши олигарх с данъчна проверка

Дянков заплаши олигарх с данъчна проверка
Изпълнителният директор на „Интертръст“ и собственик на „ГОРУБСО-Мадан“ и ОЦК – Кърджали, Валентин Захариев. Снимка: „Дневник“
A A+ A++ A

Финансовият министър Симеон Дянков е дал ултиматум на собственика на „ГОРУБСО-Мадан“ и ОЦК – Кърджали, Валентин Захариев, до петък да изплати дължимите заплати и осигуровки, иначе всичките му фирми ще бъдат подложени на мащабна данъчна проверка, съобщи БНР.

Захариев, който е изпълнителен директор на „Интертръст“, собственик на „ГОРУБСО-Мадан“ и ОЦК - Кърджали, обяви тази сутрин по bTV, че фирмата е намерила решение и до края на седмицата ще бъдат изплатени заплатите на работниците и на двете места.

„След като си изплатим заплатите, ние очакваме служителите да започнат работа. А те вчера заявиха, че не искат (докато не се прекрати концесията на дружеството – бел. ред.). Ако не искат да работят, сигурно ще бъдат освободени“, подчерта Захариев.

Той отбеляза, че за възникналата ситуация е виновно финансовото състояние на дружеството. По думите му в Мадан планът три месеца поред се изпълнява под 50%.

„Не мога да персонифицирам хора, които да са виновни. Може мениджмънтът да е бил слаб, но дружеството си изпълняваше плана. Сега мениджмънтът е сменен“, добави Захариев.

„Не казвам, че са виновни работниците. Фондът работна заплата е около 700-800 хил. лева и той трябва да се заработи“, подчерта той. 

По думите му миньорите не са получавали пари само за два месеца – декември и януари. Пред bTV обаче работниците за пореден път заявиха, че не са вземали пълни възнаграждения за четири месеца, а за други са се разписвали срещу 60% от сумите.

Валентин Захариев  вече веднъж обеща, че ще плати поне 60% от заплатите, но това не се случи, след което правителството започна процедура по прекратяване на концесията на „ГОРУБСО-Мадан“.

Не се осъществи заканата на миньорите от „ГОРУБСО–Мадан“ да спрат от 20 март децата си от училище заради безпаричие, предаде БНР.

„Заканите на работниците не са осъществени, защото децата не трябва да са заложници на Захариев“, коментира директорът на училището Любен Терзиев.

От училището са осигурили безплатна топла храна за 4 деца. При определени условия от училището дават и еднократни помощи и стипендии.

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов обяви по БНР във вторник, че няма да има извънредна ваканция за децата на работещите в „ГОРУБСО-Мадан“ заради това, че родителите им нямат възможност да им дават джобни.

Той добави, че ще обсъди с експерти проблема там, но държавата е осигурила всички условия за нормално протичане на учебния процес.

#финансов министър #Симеон Дянков #министър на образованието #Сергей Игнатов #училище #ГОРУБСО #Мадан #възнаграждения #заплати #миньори #ОЦК – Кърджали #Валентин Захариев #„Интертръст“ #„ГОРУБСО–Мадан“