Обратно към пълната версия на статията »

Европа: България да разреши предизборни агитации на турски

Европа: България да разреши предизборни агитации на турски
Преди местните избори миналата есен лидерът на ДПС Ахмед Доган агитира на турски език по време на предизборен митинг в Кърджали. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съветът на Европа ще препоръча на България да позволи на малцинствата да провеждат предизборните кампании на майчиния си език.

Друга препоръка е да бъдат включени повече представители на опозицията в избирателните комисии, предаде БНР.

Местните избори през миналата година са протекли според европейските стандарти, се казва в доклада на Съвета на Европа. Наблюдателите обаче отчитат и проблеми.

„Основен проблем е купуването на гласове. То вече е криминализирано от българското законодателство, което е много добре. Има и друг проблем – предизборните кампании се водят само на български език. Би било добре да се разреши на малцинствата да провеждат тази кампания на майчиния си език“, заяви пред БНР представителят на Португалия Артур Торес Перейра.

Преди местните избори миналата есен лидерът на ДПС Ахмед Доган агитира на турски език по време на предизборен митинг в ромския квартал „Боровец“ в Кърджали.

На турски агитира на предизборно събрание в Разград и неговият опонент Касим Дал.

Двамата направиха това въпреки забраната в закона и визираната санкция от 2000 лева за подобни изяви.

#Съветът на Европа #България #предизборни кампании #малцинства #майчин език #Ахмед Доган #Касим Дал #Кърджали #ДПС #Разград #Съвета на Европа