Обратно към пълната версия на статията »

Миньорите все пак не спряха децата си от училище

Миньорите все пак не спряха децата си от училище
„Ние не спираме нашите деца. Те са принудени да не ходят на училище“, заяви представител на профсъюзите в понеелник. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не се осъществи заканата на миньорите от „Горубсо-Мадан“ да спрат децата си от училище заради безпаричие от вторник, 20 март.

Работници се оплакаха, че не са вземали пари за месеците октомври, ноември, декември, януари, февруари. Собственикът Валентин Захариев за втори път обеща да изплати заплатите до дни.

В понеделник 10 деца не са отишли на училище в професионалната гимназия в Мадан, а днес - 5, съобщи БНР.

„Те са жадни, гладни са, няма с какво да отидат на училище, срам ги е децата. Те самите не искат да ходят“, сподели в понеделник една от стачкуващите жени.

Синдикатите обявиха преди ден, че са приели декларация, с която умоляват министъра на образованието да пусне децата във ваканция, наречена „Безпаричие“.

„Ние не спираме нашите деца. Те са принудени да не ходят на училище“, заяви представител на профсъюзите.

Няма да има извънредна ваканция за децата на работещите в „Горубсо-Мадан“ заради това, че родителите им нямат възможност да им дават джобни, каза за националното радио министърът на образованието Сергей Игнатов.

Той обясни, че ще обсъди с експерти проблема там, но държавата е осигурила всички условия за нормално протичане на учебния процес.

Протестиращите втора седмица миньори все още очакват намесата на премиера Бойко Борисов за решаване на проблема с неизплатените им заплати.

Той вече изпрати на място министъра в оставка Трайко Трайков, бъдещия министър на икономиката Дилян Добрев и социалния Тотю Младенов.

„Бих се почувствал виновен, ако дружествата са на печалба и не сме изплатили заплатите. Но когато дружествата са на загуба и няма откъде да се вземат средства поради лошо финансово-икономическо състояние и въпреки всички разговори с двете дружества кризата се задълбочи“, каза пред bTV изпълнителният директор на „Интертръст“, собственик на „Горубсо-Мадан“ и ОЦК Кърджали Валентин Захариев, цитиран от БГНЕС.

По думите му в Мадан планът за три месеца поред се изпълнява под 50%.

Захариев обяви, че фирмата е намерила решение и до края на седмицата ще бъдат изплатени заплатите.

„Даже смятам, че до петък до края на работния ден ще ги изплатим“, каза Захариев.

Той вече веднъж обеща, че ще плати поне 60% от заплатите, но това не се случи, след което правителството започна процедура по прекратяване на концесията на „Горубсо-Мадан“.

От своя страна министър Тотю Младенов предложи законодателни промени, при които работниците да излязат на 1-во място като искатели на вземания при фалит на дружество заедно с държавата.

#предприятие #криза #ГОРУБСО #Мадан #възнаграждения #заплати #миньори #ОЦК – Кърджали #Валентин Захариев #Интертръст #ГОРУБСО–Мадан #премиер #Бойко Борисов #Тотю Младенов #социален министър #Сергей Игнатов #училище #Трайчо Трайков #Делян Добрев #министър на икономиката