Обратно към пълната версия на статията »

Миньорите с ново обещание – парите им до петък

Миньорите с ново обещание – парите им до петък
От началото на март продължават протестите на стотици миньори, останали без заплати през последните месеци. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До края на седмицата ще бъдат изплатени заплатите на миньорите в „ГОРУБСО-Мадан“, обеща изпълнителният директор на „Интертръст“, собственик на „ГОРУБСО-Мадан“ и ОЦК – Кърджали, Валентин Захариев.

Този месец миньорите в Мадан, както и служителите в ОЦК – Кърджали, протестират заради неизплатени възнаграждения.

Във вторник сутринта по bTV Захариев обясни, че дружествата са на загуба и няма откъде да се вземат средства поради лошо финансово-икономическо състояние и въпреки всички разговори с двете дружества, кризата се е задълбочила.

„Всеки месец планираме, че ще се изпълни планът и ще излезем от това положение. В Мадан под 50 на сто се изпълнява планът за три месеца поред. Не знам на другите места как е, но снощи на съвещание на фирмата намерихме решение и до края на седмицата ще бъдат изплатени заплатите“, подчерта Захариев, цитиран от БГНЕС.

„Едното дружество има 34 млн. лева загуба, другото - 14 млн. лева загуба. Февруари беше добър месец за „ГОРУБСО“. Когато видяхме, че дружеството излиза от кризата, те се организираха на този протест и ние не успяхме да направим това, което бяхме набелязали. Само два месеца не са получавали заплати. До ноември всичко е изплатено, не са получавали за декември и януари 2012 г. За всички останали месеци са изплатени на 100% заплатите. Няма такава мистика, че заплатите не са плащани от 6-7 месеца“, каза още Захариев.

Работниците от своя страна се оплакаха в понеделник, че не са получавали трудовите си възнаграждения за месеците октомври, ноември, декември, януари, февруари.

Системата на заплащане на труда е променена в посока дружеството да бъде по-ефективно и заплатите леко са паднали, уточни собственикът на „ГОРУБСО“. По думите му през ноември, декември и януари работниците имат производство под 50% от плана.

Захариев отчете, че в „ГОРУБСО“ са направени инвестиции, и по думите му фабриката е в прекрасно състояние, направени са две общежития, почти хотелски лукс, и миньорите живеят там.

„Вози ги фирмен транспорт от вкъщи до рудника и обратно, а в „ГОРУБСО“ се поддържа и минно-спасителна служба“, добави той.

„На който не му се работи, ще бъде освободен“, обяви Захариев и изрази увереност, че 95% от персонала на „ГОРУБСО-Мадан“ би се върнал обратно.

Миньорите обаче са категорични, че не искат повече да бъдат негови служители, и настояват за намеса на правителството и отнемане на концесията.

„Бъдещето на предприятието е положително, то ще съществува и ще е печелившо, чак за цъфтеж не мога да кажа, но повече такива случаи няма да има“, каза още Валентин Захариев.

#ГОРУБСО–Мадан #Интертръст #Валентин Захариев #ОЦК – Кърджали #миньори #заплати #възнаграждения #Мадан #ГОРУБСО #криза #предприятие