Обратно към пълната версия на статията »

АБВ преосмисля подкрепата си за кабинета "Борисов"?

АБВ преосмисля подкрепата си за кабинета "Борисов"?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Чии интереси подкрепихме днес, на чии интереси се поддадохме и какво струва това на държавата, запита на брифинг в Народното събрание заместник-председателят на парламента Росица Янакиева от АБВ. Ние сме заявили категорично позицията си по енергийните въпроси, разписали сме и в споразумението за партньорство и се надявам, че партньорите ще се съобразят с тях, защото сме в състояние да преразгледаме отношенията си по такива важни въпроси.

От формацията на Георги Първанов обявиха, че с днешното си гласуване срещу разглеждането и приемането на обща позиция за "Южен поток" от ГЕРБ на практика са нарушили точка 11 от подписаното между тях споразумение за партньорство, която касае изграждането на "Южен поток".

Декларация не затваря окончателно въпроса с енергийната стратегия на държавата, защото е само декларация, но

силно се колебая как да възприемам думите на Бойко Борисов и действията на групата на ГЕРБ

която го бламира в зала, обяви Янакиева.

Като "театър на абсурда" обяви случилото се в зала колегата й Кирил Цочев. "Министър-председателят изглеждаше доста искрен в началото на дебата и това заблуди много хора в залата. При гласуването се получи фарс и ГЕРБ, които подкрепиха в дискусията проекта, отхвърлиха декларацията", коментира той.

АБВ са дълбоко възмутени от некоректното поведение на партньорите в управлението, тъй като в договора за партньорство в точка 11 е записано, че "Южен поток" ще се реализира при ясно съблюдаване на европейското законодателство и при изгодно за България, подчерта той. По думите му с тези си действия ГЕРБ отхвърлят една от точките в този документ и това

поставя под съмнение и въпроса за останалите големи инфраструктурни проекти в България

"Ако по такъв начин се работи и не се приеме енергийната стратегия, ако тези театри ще се играят и за в бъдеще време, ние няма да играем ролята на брошка върху сакото на това управление", обяви Цочев.

Янакиева обаче завърши с думите, че от АБВ ще изчакат срещите на Борисов в Брюксел и резултата от тях, след което отново биха могли да коментират поведението си като парламентарна група. В досегашната работа всички поставени от АБВ въпроси са били разглеждани и решавани, а това е първият случай, в който се случват неща, които не са в рамките на очакваното, призна тя.

#Георги Първанов #Подкрепа #Кабинет #Бойко Борисов #Борисов #АБВ #Росица Янакиева