Обратно към пълната версия на статията »

Откриха Давидова звезда в олтар на древна църква в Търново

Откриха Давидова звезда в олтар на древна църква в Търново
Всяко парче керамика носи десетки страници информация за историята
A A+ A++ A

За хексаграм, подобен на Давидовата звезда, открит при разкопки в Трапезица, съобщи пред "Фокус" археологът доц. д-р Мирко Робов.

За да е Давидова звезда, трябва да е свързана с еврейската символика от 13-14 век, а към момента няма никакви данни за евреите, обитавали Търново - колко на брой са били, какъв е бил статутът им и какви са били техните символи, обясни археологът.

Находката е от при църква номер 21 в Трапезица. Тя е върху керамичен съд, който е открит в олтарната част на храма.

Давидовата звезда става официален знак на еврейството чак през 17-18 век. Досега са намерени само два подобни съда от двореца, а това е третият. Орнаментално сходството с единия съд е пълно.

"Тъй като не е изследвана тази символика, нищо не може да се потвърди, но не може и да се отхвърли'', посочи доц. Робов. Находките от двореца са публикувани през 70-те години на 20 век и са обявени като хексаграми. Досега това изображение не е свързвано с еврейската символика, което според археолога не означава, че не е.

''Ние имаме много малко данни за тях, и то най-вече за този антиеретичен събор, който е против евреите на Иван Александър от 1359г. Вероятно се нагнетява някакво отношение към тях. Оттам е и легендата за евреина предател, за жидов гроб и тази топонимия за т.нар еврейска махала на мястото, където е гара Трапезица'', разказа още археологът.

#Търново