Обратно към пълната версия на статията »

Земетресение 5,4 по Рихтер във Вранча бе усетено и у нас

Земетресение 5,4 по Рихтер във Вранча бе усетено и у нас
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Земетресение разлюля румънската област Вранча в събота вечер около 21.15 ч. и беше усетено в различни части на България, най-силно в северната област на страната. Според Националния институт по Геофизика, Геодезия и География към БАН трусът е бил с магнитуд 5.4 по Рихтер на дълбочина 40 км. Епицентърът му бил на 19 км северно от град Фокшан, който се намира в Югоизточна Румъния, близо до южната граница на Молдова, на около 400 км североизточно от град София, на около 180 км от границата на България. 

Няма информация за пострадали и разрушения.

Според очевидци в Русе трусът е продължил секунди и е бил сравнително слаб. По-силно се е усещал по високите етажи на сградите. В социалната мрежа "Фейсбук" жители на Шумен уточняват, че са усетили три труса, а други - че люлеенето е било почуствано и във Варна. Агенция "Фокус" съобщава, че земетресението е усетено в Добрич, както и по крайбрежието - в Несебър и Бургас.

Очакват се повторни трусове.

Припомняме, че в днешната събота на няколко места по света бяха регистрирани силни земетресения. В китайската провинция Съчуан при трус с магнитуд 6,3 един човек е загинал и 60 са били ранени. Япония пък беше разлюляна от 6,8 по Рихтер, като при труса в град Хакуба се срутиха няколко жилищни сгради.

Земетресение с магнитуд 6 разлюля днес и централната част на Афганистан.

#земетресение #Вранча #Япония