Обратно към пълната версия на статията »

Откриха тайнствен манастир край Царевец

Откриха тайнствен манастир край Царевец
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гроб на архимандрит или митрополит откри проф. Хитко Вачев в храма на тайнствен Богородичен манастир източно от Царевец. В притвора на откритата тази година средновековна църква бил погребан доста възрастен мъж, а под главата му била поставена тухла с надпис. Най-добрият епиграф у нас - проф.Казимир Попконстантинов е успял да разчете изкусния калиграфски текст, датиран от втората половина на XIII-ти век. Оказало се, че върху погребалната тухла са изписани I-IV стих от първа глава от Евангелието на Йоан.

"В Средновековието така са полагани само мъртъвци, свързани с висшата йерархия на църквата. Освен това в близост до гроба се натъкнахме на плитка стенописана ниша, в която постоянно е горяло кандило", обясни проф.Вачев.
Според хитопезата на учения черноризецът от столичния Търновград най-вероятно се е казвал Йоан.

Църквата е била с три реда керамо-пластична украса, богато стенописана. До момента са открити над 6000 фрагмента от стенописите, както и многобройни полускъпоценни камъни, елементи от мозаечна икона на света Богородица. Предполага се, че това са части от патронната икона на храма - още един аргумент в подкрепа на хипотезата, че е открит един от Богородичните манастири, покровителствали столицата Търново.

#Йоан #Търново