Обратно към пълната версия на статията »

WWF разселва застрашени есетрови риби в Дунав

WWF разселва застрашени есетрови риби в Дунав
Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

За пръв път в България неправителствена организация прави разселване на застрашени видове риби. В природен парк „Персина“, Световният фонд пза дивата природа /WWF/ ще пусне няколко хиляди чиги в Дунав, съобщиха от WWF България.

„Различното в това разселване е, че рибките са генетично чисти, с доказано дунавски произход, защото хибридизацията е голям проблем за оцеляването на застрашените видове. Дунавските чиги ще се връщат отново в Дунав, тъй като за рибите е наследствено заложено да се връщат на едни и същи места за размножаване. За да имат шанс да се ориентират и оцелеят в реката, чигите са отгледани в близки до естествените условия в земно-насипни басейни, където са се хранили с естествена храна“, разказва Стоян Михов, ръководител Природозащитна дейност във WWF.

Чигата е един от шестте дунавски есетрови вида и единственият, който не мигрира в Черно море. Тя е най-дребната есетра - достига над 1 м дължина, а понякога някои риби стигат и до 3 м.

Разселването е част от проект „Прилагане на дейности от Националния план за действие за есетровите риби с цел подобряване състоянието и опазване на есетрите в България”, финансиран от оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”

#Персина #WWF #Черно море #Дунав