Обратно към пълната версия на статията »

Симеон ІІ губи и двореца “Ситняково”?

Симеон ІІ губи и двореца “Ситняково”?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След "Царска Бистрица" и "Саръгьол", Симеон Сакскобургготски е на път да загуби и двореца "Ситняково", съобщи в. “Преса”. Комплексът "Ситняково" е строен през 1904 г. за летен ловен дворец, в момента има статут на недвижима културна ценност. През 1993 г. безвъзмездно е предоставен за ползване на Съюза на писателите. През 2003 г. е върнат на тогавашния премиер Сакскобурготски от управителя на София-област Олимпи Кътев.

Някогашният монарх и сестра му Мария-Луиза трябва да предадат имота на неговия собственик - държавата, реши Софийският окръжен съд (СОС). Така тезата за законността на "царската" реституция, поддържана от Симеон и защитата му, за пореден път се провали в съда. "Ще обжалваме", заявил адвокатката на Сакскобургготски Ели Христова.

"Ситняково" е сред петте имота, за които през 2011 г. държавата заведе дела за собственост. На първа инстанция тази година тя вече спечели процесите за "Царска Бистрица" и "Саръгьол". Не са приключили делата за резиденция "Врана" и 16 500 декара рилски гори.

Основните аргументи по всички дела са, че имотите са връщани на Симеон на базата на решение на Конституционния съд от 1998 г., което няма реституционен ефект. Така наречените царски имоти са на Интендантството - държавна служба, работила за монархическата институция, а не на частни лица.

#Симеон #"Царска Бистрица" #Ситняково