Обратно към пълната версия на статията »

Човешка грешка довела до инцидента с асансьор в София

Човешка грешка довела до инцидента с асансьор в София
Мъж загина при инцидент с асансьор в жилищна сграда в квартал "Гео Милев" в събота вечер. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Причина за новия смъртен случай при пропадане на асансьор в София, е нарушаване правилата за безопасност при засядане и предприемане на рисковано излизане от заседналата кабина.

"Асансьорът в кв. "Гео Милев" е бил в изправност, човешка грешка и неразумно поведение са причинили инцидента", съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Мъж загина при инцидент с асансьор в жилищна сграда в квартал "Гео Милев" в събота вечер. Асансьорът, в който пътували двама мъже и една жена, е заседнал между третия и четвъртия етаж. По своя инициатива, единият от тримата решил да предприеме действия, но в момента, в който отворил вратата и направил опит да скочи на площадката, е паднал в шахтата. Едва след падането в шахтата, другият мъж се е обадил на телефона, указан върху условията за безопасност в асансьора.

Предварителната проверка показва, че поддържащата фирма е спазила нормативното изискване за реакция до един час. Първият екип на фирмата е дошъл на 10-тата минута, а вторият - на 20-тата минута.

Асансьорът е преминал всички технически прегледи. По предварителна информация, причина за засядането на кабината е пад в захранването на асансьора.

От ДАМТН апелират към всички граждани да съблюдават указанията за безопасност и действие при аварийно спиране, поставени в асансьорите, както и да не предприемат самоволни инициативи за спасителни акции.

#човешка #грешка #довела #инцидент #асансьор #София