Обратно към пълната версия на статията »

България и Катар се изследват взаимно

България и Катар се изследват взаимно
Катарският емир е поискал по-тесни връзки в областта на медицинското образование. Снимка: Министерски съвет
A A+ A++ A

България и Катар ще създадат два съвместни центъра - за изследване на Югоизточна Европа в Доха и за изследване на Залива в София.

Решението беше взето на днешната среща на премиера Бойко Борисов с емира на Катар Н. В. шейх Хамад бин Халифа ал-Тани, съобщиха от правителствената информационна служба.

Двамата държавни ръководители са обсъдили катарските инвестиции в България, възможностите повече българи да започнат работа в Катар, както и културното и образователното сътрудничество, към което Катар проявява сериозен интерес.

Катарският емир е поискал по-тесни връзки в областта на медицинското образование.

Двамата с премиера Борисов са се договорили представители на катарската фондация за образователни инициативи да посетят България и да проведат срещи с членове на редица български университети. Целта е откриването на англоезични или български курсове в катарската столица.

По време на срещата с българския министър-председател емирът на Катар декларира и особения интерес на арабската държава за сътрудничество в областта на културата. Ислямският музей в Доха проявява изключителен интерес към османските архиви в България.

В края на срещата Бойко Борисов подарил на емира Н. В. шейх Хамад бин Халифа ал-Тани позлатен пистолет, произведен в България, и копия на два документа от българските архиви, от ХІІ век – карта на Катар и документ, в който се говори за катарската страна.

#България #шейх #Хамад Бин Халифа Ал-Тани #емир #Бойко Борисов #Катар