Обратно към пълната версия на статията »

Петер Хохегер: Платих 270 000 евро на Моника Янова

Петер Хохегер: Платих 270 000 евро на Моника Янова
Петер Хохегер потвърди, че агенцията на Моника Янова е била партньор в България и е получила 270 000 евро по двата проекта, възложени на лобиста от Тройната коалиция. Снимка: kleinezeitung.at
A A+ A++ A

Австрийският лобист Петер Хохегер потвърди, че е получил около 1,5 млн евро от кабинета „Станишев“ за кампания за подобряване на имиджа на България, като 270 000 евро от тази сума са платени на Моника Янова, с която бившият премиер има дъщеря.

„ПР агенцията на Моника Янова е била нашата партньорска агенция, с която се кооперирахме. Те получиха 15% по двата контракта, или общо 270 000 евро“, заяви Хохегер в интервю за вестник „Преса“.

Патер Хохегер каза още, че в България е сключил два договора - първият през 2006 г., за 500 000 евро за половин година, а другият - за около 1 млн. евро за една година.

По думите му, неговата фирма е имала още един партньор в България - интернет агенция, чието име лобистът не си спомня, която е работила по писмата, адресирани до европейските лидери. Тази агенция е получила около 50 000 евро. „Или общо в България влязоха 320 000 евро“, обобщава австриецът.

„Когато българското правителство реши да работи с нашата агенция, ние бяхме щастливи да вземем контракта. Аз съм работил като лобист 25 години, имах 120 служители в Австрия и офиси в други страни, в т.ч. и в България“, казва Петер Хохегер.

Името на лобиста стана известно в България, след като в понеделник вътрешният министър Цветан Цветанов изнесе информацията, че договорите, които правителството на Тройната коалиция е сключвало, за да се чисти имиджът на България, минават през „любовницата на Станишев“, както Цветанов нарече Моника Янова.

Преди дни тя отрече пред в. „Капитал“ да е работила по проекти с Петер Хохегер с мотива, че няма капацитет да работи с такава голяма международна компания.

Документ обаче разкрива, че агенцията й става подизпълнител на австрийската компания по договор с „Международен панаир Пловдив“ във връзка с кампанията „Популяризиране на постиженията на българската икономика пред ЕС“.

Повод за българския скандал „Хохегер“ стана публикация в австрийския вестник „Ди Пресе“ по повод грандиозен корупционен скандал с висши австрийски политици.

Според материала Петер Хохегер е заделил 100 000 евро от „българските пари“, които отишли в джоба на бившия австрийски вътрешен министър Ернст Щрасер.

„На Щрасер са платени 100 000 евро за консултантски услуги за 1 г. Той ни помогна с анализите, които направи за българския проект, но тези пари са за цялостната му консултантска работа за агенцията за една година, включително и австрийски проекти“, поясни Петер Хохегер пред „Преса“.

По думите му е платено и на други бивши австрийски политици. „След като напуснат политиката, те развиват дейност като консултанти. Матиас Райхолд, бивш министър на инфраструктурата - 78 000 евро, Горбах Хуберт, бивш вицеканцлер - 240 000 евро за 2 г.“.

„Станишев се срещна с Щрасер само веднъж в началото на проекта. Тогава Щрасер беше в България да обясни ситуацията в Европа и това как се гледа на България. Нашият контракт с него бе да го търсим винаги когато се нуждаем от помощта му. За България той ни помогна с анализите за ситуацията в страната, как изглежда тя отвън, какви реформи трябва да има, правосъдието и как да се намали престъпността“, уточнява още Петер Хохегер.

Той отрича Станишев да е получавал пари по проектите. Такива били получили членовете на борда на проекта, сред които двама австрийци (единият от които женен за българка), хора от Германия и Англия и жена от опозицията. Хохегер твърди, че не си спомня нейното име.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев обяви във вторник, че управляващите искат и българският парламент да създаде анкетна комисия по лобисткия скандал и призова колегите си от всички парламентарни групи да се присъединят към комисия, за да изчистят името на България.

#Петер Хохегер #Сергей Станишев #Моника Янова #лобист #Австрия #Цветан Цветанов #имидж #любовница #Ернст Щрасер #Хохегер #Димитър Главчев