Обратно към пълната версия на статията »

Всяко четвърто момиче в света е жертва на насилие

Всяко четвърто момиче в света е жертва на насилие
A A+ A++ A

Всяко четвърто подрастващо момиче в света е жертва на насилие, обяви Мария Златарева, директор Програма на УНИЦЕФ за България пред БНР.

Тази група е най-уязвима, защото момичетата, освен че са жертви на насилие, те

най-често стават жертва на отпадането от училище

най-често страдат от принудителни ранни бракове. Данните бяха представени вчера от УНИЦЕФ по повод на Международния ден на детето момиче.

Не само 70 млн. момичета на възраст от 15 до 19 години стават жертви на насилие, но по-голямата част от тях смятат, че насилието е нещо нормално и мъжът има право да бие жена си, ако тя не изпълнява задълженията си.

Ранните бракове са другият проблем, тъй като момичетата, които са

принудени да сключат брак на ранна възраст, най-често стават жертви на това насилие

Ранните бракове съществуват и в България. Най-добрата превенция на ранните бракове е осигуряването на достъп на момичетата до образование.

Пакистанката Малала Юсуфзай е най-яркият пример за това колко е важно образованието за момичетата. Най-важното послание на Нобеловата награда за мир тази година е самият факт, че за първи път в историята на наградите тази награда се присъжда на едно момиче, на едно дете, тъй като Юсуфзай е само на 17 години.

Очевидно,

у нас са необходими още много усилия

за ефективното прилагане на Конвенцията за правата на детето и за постигането на една бърза и адекватна реакция от страна на институциите, които в действията си трябва да се ръководят от принципа за най-добрия интерес на детето, смята Златарева.

В България все още няма специални процедури и услуги за децата, които са жертви или свидетели на насилие. 

#УНИЦЕФ #ранни бракове #бракове #насилие #момиче #деца #дете