Обратно към пълната версия на статията »

Лечева, Кадиев и Мартин Димитров втори в листите от преференции

Лечева, Кадиев и Мартин Димитров втори в листите от преференции
A A+ A++ A

Преференциалното гласуване проработи и дръпна на предни места в листите популярни лица от парламентарните партии, поставени първоначално по-назад. Това показват първите резултати от обработката на бюлетините.

Социалистите Георги Кадиев и Весела Лечева правят голям скок към избираеми позиции, а при сините така е напреднал бившият лидер на СДС Мартин Димитров.

34% от гласоподавателите са изразили предпочитанията си чрез преференциален вот на предсрочните парламентарни избори. Благодарение на него много от кандидатите поставени от съпартийците си на по-ниски позиции, са се придвижили значително напред.

Но отново има случаи на объркване по модела "15 - 15", каза пред БНТ говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

Най-голям скок прави Весела Лечева - от последната 16-та позиция в листите на БСП във Велико Търново се класира на 2-ро място, благодарение на над 3 хил. гласа.

Георги Кадиев също е вече втори в района си благодарение на 18% от преференциалния вот. Областният лидер на БСП във Варна Красимир Янков от четвърто място се придвижва до второ място.

В листата на Реформаторите за 24 МИР София пък бившият председател на СДС Мартин Димитров е получил по-голям процент преференциален вот и измества Гроздан Караджов от второто място.

Разместване има и в редиците на ГЕРБ -  в София Зоран Рангелов е вече 2-ри, а във Велико Търново от последно място Клавдия Ганчева се нарежда непосредствено след водача на ГЕРБ в града - Цветан Цветанов.

#избори #преференциален вот