Обратно към пълната версия на статията »

Очаква се 100 000 да гласуват в Турция

Очаква се 100 000 да гласуват в Турция
Очаква се висока активност в изборния ден от турците. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

В Турция 5-ти октомври е активен ден за гласуване за 43-ото Народно събрание на България. 136 избирателни секции са разкрити в 17 окръга на страната. Очаква се около 100 хил. души да пуснат своя вот. Доста изселници от Истанбул са заминали за България заради Курбан байрам и се очаква да гласуват там.

Изборният ден започна нормално, според българския Изборен кодекс. От сутрешните часове се явиха хора за гласуване специално в Авджълар, в Истанбул, където има шест секции, и в Байрампаша, където се гласува в три секции. В Бурса и Одрин също гласуват.

Засега няма сигнали за неотворени секции. Новото е,че на тези избори за пръв път има секции в истанбулските квартали Есенюрт, Кяътхане, Бейликдюзю, където живеят значителен брой изселили се по собствено желание след '90-те години на миналия век български турци. По две секции са разкрити и на азиатския бряг, в кварталите Картал и Пендик.

В българското генерално консулство също се гласува. Секциите се обслужват от служители от България и от местни хора, има и представители на различните политически партии.

#Турция #избори #Курбан байрам