Обратно към пълната версия на статията »

ЦИК затвори сайт за агитация

ЦИК затвори сайт за агитация
Бедстващите са обезверени в изборния ден. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В началото на изборния ден се появиха и първите сигнали за нарушения. Във Велико Търново проверяват две жалби, подадени в деня за размисъл. Един интернет сайт е затворен заради агитация.

Първи сигнал за нарушение е подаден в Районната избирателна комисия в Пловдив. Прокуратурата проверява сигнал за купуване на гласове в село Розино, очаква се становище.

Три сигнала са постъпили в Централната избирателна комисия (ЦИК) до този момент. Това каза, пред журналисти, говорителят на ЦИК, Камелия Нейкова. Първият сигнал е подаден от студенти в УНСС, чиито студентски книжки са били събрани от администрацията на университета за заверка и към момента не ги е върнала, затова те не могат да упражнят правото си на вот.

Вторият сигнал е подаден от избирател от Плевен, който е с увреждане, което не му позволява да гласува извън дома си - заявления за гласуване с подвижна кутия са се подавали в срок до 29 септември. Третият сигнал е, че член на Секционна избирателна комисия и регистриран наблюдател са роднини, но това не е нарушение. 

50 устройства за експериментално машинно гласуване са монтирани в Асеновград, Карлово и Първомай. Това гласуване няма да бъде отразено в резултата за реалния вот. В изборния район са разкрити и 7 подвижни секции.

В Благоевград изборният ден започна нормално. Очаква се в региона изборната надпревара да е изключително оспорвана. Осигурени са подвижни урни за хората с увреждания.

В Мизия местните хора гласуват, въпреки че се бяха зарекли да не го правят, след като градчето беше потопено под вода. В общината са разположени 11 секции. Изборният ден е започнал нормално.

Пострадалият от наводненията варненски квартал "Аспарухово" е обезверен в изборния ден. Десетина дни преди изборите община Варна започна ударни ремонти - на 28 улици в "Аспарухово". Цената е около 3,5 милиона лева. Въпреки усилията, хората са недоволни от полученото близо 4 месеца след потопа. Изгубили са вяра в политиците, както и в идеята, че с гласа си ще допринесат за бъдещето. 

Апатия и тотално отричане витае и във временното селище с фургоните. Там са настанени 81 души, останали без дом.

#избори #Мизия #Пловдив #Аспарухово #Велико Търново #Розино