Обратно към пълната версия на статията »

Бойко Борисов, 7 министри и Фандъкова за три дни в Катар

Бойко Борисов, 7 министри и Фандъкова за три дни в Катар
Това е втората визита на Борисов в Катар, като първата беше през 2010 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов заминава на тридневно официално посещение в Катар, където ще се срещне с емира на страната шейх Хамад бин Халифа ал Тани и с министър-председателя на арабската страна.

В състава на българската делегация, водена от премиера Борисов, са министрите Цветан Цветанов, Николай Младенов, Лиляна Павлова, Аню Ангелов, Мирослав Найденов, Ивайло Московски, Трайчо Трайков и столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде Дарик.

Основна тема в разговорите ще бъде развитието и задълбочаването на двустранните икономически отношения между Катар и България. Акцент във визитата е Българо-катарски бизнес форум, който ще бъде открит в столицата Доха от Борисов.

В него ще се включат представители на 103 български фирми от различни браншове - хранително-вкусова промишленост, туризъм, строителство и фармация.

Ще бъдат обсъдени и възможностите за инвестиции от катарски компании у нас в земеделието, инфраструктурата и транспорта.

През миналата година стокообменът между България и Катар възлиза на над 3 млн. долара, което е ръст от 28% спрямо 2010 г.

България изнася за арабската държава главно арматурни артикули за водопроводи, котли, резервоари, вани, центрофуги, кухненски мивки, осветителни тела и шоколад. Вносът е представен основно от полимери на етилена, звънци и сирени, пожарогасители.

Това е втората визита на Борисов в Катар, като първата беше през 2010 г.

#Цветан Цветанов #Николай Младенов #Лиляна Павлова #Аню Ангелов #Мирослав Найденов #Ивайло Московски #Трайчо Трайков #Йорданка Фандъкова #кмет на София #Бойко Борисов #Борисов #премиер #делегация #Катар #визита