Обратно към пълната версия на статията »

НАТО може да остане в Афганистан и след 2014 г.

НАТО може да остане в Афганистан и след 2014 г.
Ангела Меркел пристигна в Афганистан, за да се срещне с германските бойни части в Макар-и-Шариф. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германия може да не изтегли военнослужещите си от Афганистан през 2014 година, както се планира, обяви германският канцлер Ангела Меркел по време на изненадващата си визита в страната.

„Не мога да ви кажа, че ще успеем до 2013-2014 година да си тръгнем от Афганистан. Но желанието за това е налице и ние работим за това“, каза канцлерът, цитирана от АФП и БГНЕС.

На 1 февруари 2012 г. германският контингент в рамките на международните сили под ръководството на НАТО – ISAF, беше фиксиран на 4900 души. Това е третият най-голям чуждестранен военен контингент в Афганистан след тези на САЩ и Великобритания.

Ангела Меркел е пристигнала в Афганистан, за да се срещне с германските бойни части в Макар-и-Шариф. Германският канцлер искаше да отиде в провинция Кундуз, но била принудена да се откаже от тази идея заради силния снеговалеж, съобщи говорителят й.

Последното посещение на Меркел в Афганистан беше през декември 2010 г., канцлерът за първи път определи като „война“ бойните действия в страната.

При иненадващото си посещение в понеделник Ангела Меркел е провела телефонен разговор с президента на Афганистан Хамид Карзай.

Тя е изразила съболезнования във връзка с инцидента, при който на 11 март американски военнослужещ застреля 16 цивилни жители в провинция Кандахар. Тя увери Карзай, че международните сили ще предприемат всички необходими действия, за да разследват обстоятелствата около трагедията.

Германският канцлер също така посочи, че страната й скоро ще представи първия проект за двустранно споразумение за сътрудничество с Афганистан, което се очаква да влезе в сила след изтеглянето на контингента на НАТО от страната през 2014 г.

#Ангела Меркел #Германия #Афганистан #НАТО #ISAF #контингент #Кандахар #Хамид Карзай #канцлер