Обратно към пълната версия на статията »

Инфлацията за февруари е 0.9%, най-скъпи са яйцата

Инфлацията за февруари е 0.9%, най-скъпи са яйцата
От основните храни най-много са поскъпнали яйцата – с 9.5%, от нехранителните стоки – горивата. Снимка: „Капитал“
A A+ A++ A

Инфлацията през февруари е 0.9% спрямо януари, а спрямо година по-рано – 2%, съобщи Националният статистически институт (НСИ).

От основните храни най-много са поскъпнали яйцата – с 9.5%, цената на маргарина е нараснала с 1.7%, а на ориза, макароните, пилешкото месо, малотрайните колбаси, рибата, млякото и сиренето – с под 1 процент.

Спрямо януари с 3.1% по-евтино се е продавало брашното, захарта - с 1.1%, кафето и чаят - с 1.2%, а с под 1 на сто – олиото, хлябът, свинското месо, млечните масла, безалкохолните напитки.

От нехранителните стоки най-голямо е поскъпването на автомобилните горива – цената на газ пропан-бутан  е нараснала спрямо януари със 7.9%, на бензина А95Н - с 3.7%, на бензина А98Н - с 3.8%, на дизела - с 2.2%.

Газообразните горива за битови нужди са се продавали през миналия месец с 3.2% по-скъпо, течни и твърди горива за битови нужди – съответно с 2.6 и 6.3%.

През месеца с 3.4% по-евтино са се продавали обувките, с 2 на сто – облеклата.

По окончателни данни на НСИ индексът на потребителските цени за януари 2012 г. спрямо декември 2011 г. е 100.2% т.е. месечната инфлация е 0.2%, колкото сочеха и предварителните данни.

#инфлация #яйца #горива #НСИ #Националния статистически институт