Обратно към пълната версия на статията »

Дизайнерът Вивиан Уестууд: Мразя Англия!

Дизайнерът Вивиан Уестууд: Мразя Англия!
Вивиан Уестууд е твърдо „За“ независимостта на Шотландия. Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Световноизвестният дизайнер Вивиан Уестууд може да е черпила много вдъхновение от Великобритания през годините, но явно е отвратена от политиката на Острова. Тя използва Лондонската седмица на модата, за да разпространи гражданската си позиция. Гостите на ревюто й били изненадани да открият на местата си разпечатани листове с думите на модната икона.

Тя се застъпва за народа на Шотландия и искрено му пожелава успех и да извоюва своята независимост на предстоящия референдум.

„Стискам палци на шотландците и се надявам да спечелят. Ако го направят, това би поставило началото на един по-добър свят. Мразя Англия. Харесвам Шотландия, защото те са по-добри и много по-демократични от нас.“

Вивиан определи онези, които ще гласуват „против“, като страхливи и глупави. 

„Не съм патриотично настроена, защото съсипаха Англия. Всички политици тласкат хората към система, с която вече е свършено. Имам предвид капиталистическия строй. Надявам се Шотландия да стане пример за подражание, пример за развитието на бъдещето, когато ще имаме демокрация на народа, а не печалбарство, бизнес и деструктивна енергия.“

В подкрепа на шотландската независимост Вивиан Уестууд беше закичила своите модели със значка, на която пише YES (от англ. „Да“), за да покаже съпричастност към онези, които искрено мечтаят Шотландия да стане отделна държава.

Не всички популярни личности са на това мнение. Против отделянето на Шотландия глас надигнаха сър Мик Джагър, Стивън Хокинг, Стинг, Джуди Денч, Хелена Бонам Картър, Доминик Уест, Дейвид Бекъм, Алекс Фъргюсън, Дж. К. Роулинг, Дейвид Бауи и много други британски знаменитости.

#Вивиан Уестууд #Англия #Шотландия