Обратно към пълната версия на статията »

Първанов: Без Русия няма сигурност и в Европа, и в света

Първанов: Без Русия няма сигурност и в Европа, и в света
A A+ A++ A

Без Русия не може да има нова модерна архитектура на сигурност не само в Европа, но и в световен мащаб. Това е моето разбиране, посочи в интервю за бТВ предишният президент и лидер на партията АБВ Георги Първанов.

"Не защитавам никого, но Русия предупреждавала Америка „да не си играе“, образно казано, с тези хора, които сега режат глави именно заради действията на Америка", даде пример с последните прояви на ислямистите Първанов.

"Русия беше в Афганистан преди САЩ и руснаците добре познават ситуацията там и в този свят като цяло. Не може да има реална борба и преодоляване на тези предизвикателства без взаимодействие между тези основни фактори – между САЩ, Русия, Европейския съюз, респективно НАТО", аргументира се експрезидентът.

За българската политика в сегашните изострени отношения Изток - Запад поради конфликта в Украйна Георги Първанов смята така: "Ние трябва да имаме чиста, ясна позиция и аз твърдя, че тази позиция трябва да бъде по-специфична. Ние трябва да извоюваме правото си на по-специфично отношение в рамките на Европейския съюз спрямо Русия, спрямо Изтока. Нещо повече – ние бихме могли да играем активна роля във формирането на европейската политика на Изток. Ето това е, което България трябва да поиска и да си го отстои, не само заради историята и традицията, а заради съвременните ни икономически и културни връзки".

"Ще има тежка предизборна битка, ще има и доста компромати – на това се нагледахме и в последните избори, пък и преди това имаше симптоми в тази посока", каза лидерът на новата политическа формация за предстоящите парламентарни избори. "В АБВ се опитваме да направим нещо по-различно – ние първи излязохме с предизборна платформа, ние първи обявихме своята листа, без скандали, без сътресения, листа, в която се открояват много ярки фигури като Ивайло Калфин, ген. Михов, двама ректори", посочи Първанов.

АБВ ще влезе в Народното събрание и това е логиката на българската политика, убеден е Първанов. Той припомни посланията, с които излизат пред избирателите: "Ние сме за президентска република, ние сме за мажоритарен вот, ние сме за съкращаване трикратно на партийните субсидии, ние сме за премахване на плоския данък и прогресивно облагане, за по-високи доходи и почасово заплащане. Ето това са неща, които са различни от всичко онова, което има на пазара".

#Русия #Европа #сигурност #Георги Първанов #АБВ