Обратно към пълната версия на статията »

Минимална заплата 400 лв. няма да навреди на бизнеса, смята Христосков

Минимална заплата 400 лв. няма да навреди на бизнеса, смята Христосков
A A+ A++ A

Минимална работна заплата 400 лева няма да навреди на бизнеса, смята вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Според него вече е крайно време да се промени сегашната ситуация и България да помръдне от опашката на Европа по гарантирани минимални доходи.

"Докога 30% от възнагражденията ще се плащат "под масата", без да се внасят осигуровки и данъци", запита министърът.

В интервю за бТВ Христосков обори тезата на работодателите, че ако се вдигнат минималните заплати, ще се стимулира безработицата.

"През последните години минималната заплата се е увеличила почти дойно, а безработица се движи в нормални граници", аргументира се Христосков.

Не се готви скок на осигуровките със 7,3 процентни пункта, опроверга слухове вицепремиерът. Евентуално ще се обсъждат предложения за увеличаване на осигурителните вноски с не повече от 1-2 процентни пункта от 2015 г., поясни той.

Например фонд "Безработица" може да постигне баланс с разходите при увеличение на вноската с 1 процентен пункт, даде пример Хпистосков. "Със сегашното ниво на тази вноска, което е 1%, не биха могли да се изплащат обезщетения за безработица на над 100 хиляди души, без да има ограничения в размера", категоричен е той.

Христосков отново прикани работодателите и синдикатите да постигнат споразумение за размера на минималните осигурителни доходи (МОД) през 2015 г. Той посочи конкретни примери на отрасли без споразумения за МОД през последните три години, в които производителността на труда се увеличава. В производството на тютюневи изделия за 2012 г. спрямо 2011 г. например тя се е повишила с 33%, в производството на текстилни изделия - с 25%, а в сектора за производство на кокс и нефтопродукти - с 23%.

"С умишления отказ от договаряне на МОД този инструмент се дискредитира и ще се наложи административно увеличение", предупреди Христосков.


#Йордан Христосков #минимална работна заплата #осигурителни прагове