Обратно към пълната версия на статията »

Игнатов: Ракия рано сутрин за европейските студенти

Игнатов: Ракия рано сутрин за европейските студенти
Игнатов подчерта, че в условията на криза правителството увеличава бюджета с над 171 млн. лева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако студенти ви почерпят с ракия рано сутринта, това не е нарушение на добрите нрави, заяви министърът на образованието Сергей Игнатов на Общото събрание на Европейския студентски съюз.

По този странен начин Игнатов приветства студентски лидери от 38 държави са на посещение в България по повод 61-то Общо събрание на Европейския студентски съюз, чийто домакин е Националното представителство на студентските съвети в страната, съобщи БГНЕС.

„Ще видите, че България, освен че е добре уредена европейска страна, ние, българите живеем уютно. Живеейки уютно, ние проявяваме уважение към глобалните ценности. Така че, ако вашите домакини-студенти сутрин, към 5-6 часа, ви черпят с ракия или с уиски, не смятайте, че това е нарушение на добрите нрави. Все някъде в света е 17 часа", обърна се той към студентските представители.

Игнатов подчерта, че в условията на криза правителството увеличава бюджета с над 171 млн. лева. Отпускат се допълнително пари за студентски стипендии в размер на 6 млн. лева.

Диференцираното финансиране на отделните направления в университетите министърът определи като голямо постижение на кабинета. Той обеща до 25% увеличение на субсидията за най-добрите за 2012 година.

Има две неща, с които наистина правителство се гордее. Първото е, че са въвели студентско кредитиране, второто – рейтинговата система, добави той.

„Тази рейтингова система е не просто на университетите, а на отделните специалности и българските студенти могат да си направят собствен рейтинг. Примерно, могат да искат да имат професор със зелени очи и басейн под прозореца, където се четат лекциите и те си правят собствен рейтинг и издирват специално тази катедра, този факултет", уточни министърът.

Премиерът Бойко Борисов също приветства студентските лидери и изрази задоволство от това, че в борда им вече има българин.

Министър-председателят очаква с въвеждането на рейтинговата система, университетите в България да намалеят. Според него силовото затваряне на ВУЗ-ове не е правилна мярка.

#Сергей Игнатов #министър на образованието #Бойко Борисов #министър-председател #премиер #рейтингова система #университети #ВУЗ #Националното представителство на студентските съвети #Европейски студентски съюз #субсидия #университет