Обратно към пълната версия на статията »

След яйцата поскъпва и зърното, следва хлябът

След яйцата поскъпва и зърното, следва хлябът
След поскъпването на суровините, електроенергията и горивата и цената на хляба ще тръгне нагоре, смятат от бранша. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Между 20% и 30% е поскъпването на пшеницата, царевицата и слънчогледа, съобщи директорът на Регионалния център на Софийската стокова борса в Монтана Борис Ангелов.

Цената на слънчогледа от 500-600 лв. се е покачила на 760-800 лв. за тон без ДДС, тон качествена пшеница се търгува за около 360 лв., а царевицата – за 350 лв., и има тенденция на покачване на цените. Цената на ечемика е 350-400 лв. за тон, предаде „Фокус“.

„Тази година няма да е лоша, а покачването на цените след месец март е нормален процес, тъй като има по-голямо търсене на зърно“, коментира Борис Ангелов и увери, че на стоковата борса за Северозападна България има достатъчно запаси от всички видове зърно.

През последния месец цените на почти всички видове суровини, материали, електроенергия и горива вървят нагоре, а само в рамките на месец цената на яйцата – основен продукт в сладкарството и хлебопроизводството, е скочила двойно, коментира видинският хлебопроизводител Костадин Георгиев.

„Това неминуемо ще доведе до икономическа принуда за повишаване на цените на хляба“, категоричен е производителят.

Заради поскъпването на житните култури, което се отдава на лошите метеорологични условия, цените на храните в световен мащаб растат вече втори месец, предадоха АФП и „Фокус“.

Въпреки ръста цените остават с 10% под достигнатия връх през февруари 2011 г., посочва агенцията на ООН за храните и земеделието.

#стокова борса #слънчоглед #яйца #храни #хляб #цени