Обратно към пълната версия на статията »

България по „Пътя на римските императори”

България по „Пътя на римските императори”
Българският щанд на най-голямото туристическо изложение в света – ITB Берлин. Снимка: МИЕТ
A A+ A++ A

България, заедно с Хърватия, Сърбия и Румъния, е координатор по проекта „Пътят на римските императори“, част от програмата за развитие на световния туризъм „Пътят на коприната“, заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) организира участието на български фирми в най-голямото туристическо изложение в света ITB Берлин, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Културните маршрути като средство за развитие на устойчив туризъм са в центъра на дискусиите на министрите на страните членки в програмата „Пътят на коприната“.

Министерската среща, в която участва заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, е част от програмата на най-голямото туристическо изложение в света – ITB, което се провежда в Берлин.

В срещата участва и генералният секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай.

Европа разполага с една от най-обширните мрежи от културни туристически маршрути в света, което осигурява сериозно предимство на Стария континент за развитие на устойчив туризъм  с акцент върху конкурентоспособността и иновациите.

Затова през юни 2010 г. Световната организация по туризъм създаде първия план за действие по програмата „Пътят на коприната“ с акцент върху маркетинга и промоцията на туристическите маршрути, изграждане на капацитет и мениджмънт на дестинациите.

България работи по няколко транснационални туристически проекта като координатор и партньор, каза заместник-министър Маринов по време на срещата.

„Заедно с Хърватия, Сърбия и Румъния нашата страна е координатор по проекта „Пътят на римските императори“, кооперирани сме и с още пет балкански държави в проекта „Пътят на желязната завеса“. Участваме активно и в програмата за малко познатите ЕДЕН дестинации, които са един от акцентите в представянето ни на изложението в Берлин през тази година“, посочи заместник-министърът.

„Всички тематични туристически маршрути, които развиваме, са насочени към нарастване на атрактивността на района, диверсификация на туристическия продукт и повишаване на конкурентоспособността на отрасъла. Чрез развитието на специализирани форми на туризъм опазваме природното разнообразие и историческото наследство, но и стимулираме икономическото развитие и заетостта. Така туризмът предлага възможности за устойчиво развитие на малките населени места и райони, както и на непознати досега за широката публика дестинации“, добави Маринов.

Повече от 50 години ЮНЕСКО популяризира програмата „Пътят на коприната“ като средство за междукултурен диалог и образование. Организацията работи по план за създаване на нов интернет ресурсов център за многобройните публикации, снимки, архивни материали и филми по програмата, стана ясно по време на министерската среща.

Световната организация по туризъм продължава работа с най-големия интернет туристически портал в света TripAdvisor за разработване на решение, което трябва да популяризира маршрутите, продуктите и историческите забележителности по „Пътя на коприната“ чрез една обща интернет платформа.

10 644 изложители от 187 държави представят различни аспекти на туристическата индустрия с висока добавена стойност по време на тазгодишното 46-о издание на ITB Берлин. Официален партньор на изложението през тази година е Египет.

Петте дни на изложението са време за обсъждане на нови тенденции за индустрията, която осигурява работа на повече от 100 млн. души по целия свят. По този начин туризмът е един от най-големите и най-важни сектори с принос към развитието на световната икономика.

МИЕТ е организатор на българското участие с национален щанд на площ от 423 кв. метра, посочват от ведомството. 42 туристически фирми и организации, както и местни администрации са представени на него.

Акцент на българското участие са новостите в развитието на културния, балнео, СПА и уелнес туризма. Специално място е отделено и на промоцията на ЕДЕН дестинациите.

„Пътят на коприната“ е програма на Световната организация по туризъм. Реализирането на дейностите по програмата се разглежда като допълнителна възможност за привличане на туристи от Далечния изток към Европа.

#България #Сърбия #Хърватия #Румъния #заместник-министър на икономиката #енергетиката и туризма #Иво Маринов #Министерство на икономиката #енергетиката и туризма #МИЕТ #ITB Берлин #Световната организация по туризъм #Талеб Рифай #Европа #ЕДЕН #ЮНЕСКО #Египет #щанд #Далечния изток