Обратно към пълната версия на статията »

БДЖ се реформира с „пълна пара“, първите напуснаха

БДЖ се реформира с „пълна пара“, първите напуснаха
60 служители вече се възползваха от предложението да напуснат дружеството срещу 6 брутни заплати. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Първите 60 служители на БДЖ вече са се възползвали от предложението на ръководството на холдинга да бъдат съкратени, като получат по 6 брутни заплати накуп.

Част от парите за обезщетенията ще дойде от продажбата на скрап. От такива продажби до момента БДЖ са събрали 4 милиона лева, до края на годината се чакат още 8.

„Реформата в БДЖ върви с пълна пара“, заяви председателят на Съвета на директорите Владимир Владимиров пред БНР.

От БДЖ не се притесняват и от появилите се информации, че фирма, собственост на Васил Божков, е запорирала сметки на БДЖ: „Най-голямото задължение, разбира се, е от „Трансимпекс“, но и то е намалено. Има още две-три фирми, с които БДЖ има проблеми при плащането, а задълженията към останалите не надхвърлят милион лева“, добави Владимиров.

Общо четири хиляди тона ненужна скрап на БДЖ се планира да бъдат продадени. Спестените пари от съкращаването на над две хиляди служители на железниците няма да доведат до по-високи заплати в системата.

Сред плановете на БДЖ за оздравяване на холдинга е и оформянето на две-три депа за цялата страна, където да се извършват ремонтни дейности. Останалите ще се предложат за продажба. Планира се и промяна в билетопродаването.

Ще се пести и от горивото, използвано за експлоатационни нужди, стана ясно от думите на изпълнителния директор на БДЖ Йордан Недев.

Въпреки заявката на Европейската комисия да разследва плана за преструктурирането на холдинга от БДЖ не са притеснени.

„Просто вчера стандартната процедура я изпратиха и към медиите. Нищо повече от това“, каза Владимиров.

#БДЖ #брутни заплати #Български държавни железници #скрап #Йордан Недев #Владимир Владимиров #Васил Божков