Обратно към пълната версия на статията »

Президентът на „Уестингхаус“ пристигна в България

Президентът на „Уестингхаус“ пристигна в България
A A+ A++ A

Президентът на американската корпорация „Уестингхаус“ Дани Родерик пристигна на посещение в България. Той ще разговаря с представители на кабинета и на енергийни компании.

През 2013 г. България взе решение да изгради един реактор по американска технология на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Това стана след посещението на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ. Става дума за реактор АР1000 на „Уестинхаус“, който е с мощност 1100 МВт и е от поколение три плюс. Той ще може да произвежда екологично чист и евтин ток в продължение на шест десетилетия.

Предвижда се страната да не отделя от бюджетните средства за изграждането на новата ядрена мощност. Проектът ще се финансира от американската Ексимбанк и японска финансова институция.

Изграждането на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ по американски проект е от голямо значение и за диверсифицирането на източниците на доставка на ядреното гориво. Така страната ни вече няма да е зависима от един източник, което е и в синхрон с европейската енергийна политика.

Строежът на американския 7-и реактор в Козлодуй може да започне в средата на 2016 г. и да бъде завършен за 5 години.

Той отказа да назове колко ще ни струва реакторът AP1000. Но изтъкна пък предимството, че цената на тока, който ще произвежда реакторът следващите 60 и повече години, ще е много по-предвидима и защитена от поскъпването на петрола и природния газ.

#Уестингхаус #Дани Родерик #реактор #Козлодуй