Обратно към пълната версия на статията »

Събориха 18 къщи в старозагорския квартал „Лозенец”

Събориха 18 къщи в старозагорския квартал „Лозенец”
Постройките са построени незаконно в парк „Борова гора“. Кметът подчерта, че по закон в парк не може да се строи и затова са предприети мерки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Първите 18 къщи в квартал „Лозенец“ в Стара Загора, за които има издадени заповеди за премахване, бяха разрушени.

Постройките, които трябва да бъдат съборени, са общо 55.

„Минахме през всички законови процедури, издаване на заповеди, обявяване, влизане в сила и в този смисъл сме спазили изцяло закона“, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров, цитиран от „Фокус“.

Постройките са построени незаконно в парк „Борова гора“. Кметът подчерта, че по закон в парк не може да се строи и затова са предприети мерки.

Той допълни, че в гората, която е в близост до въпросните постройки, се извършва незаконна сеч и палежи, което е довело и до категоричната необходимост от предприемането на мерки.

„Не можем да чакаме една трагедия като във Варна да се случи в Стара Загора, за да се предприемат мерки, и ние трябва да бъдем абсолютно безкомпромисни към погазването на закона, без значение от етническа принадлежност, религия и т.н.“, каза още Живко Тодоров.

Строителната площадка на незаконните строежи е оградена със сигнални ленти, а целият район е отцепен от полицията.

Стигна се и до сблъсъци между жителите на квартала и полицаите. Няколко души бяха задържани. Жандармеристите бяха замеряни с камъни от ромите. Директорът на Главна дирекция „Охранителна полиция“ главен комисар Тодор Гребенаров съобщи за Дарик, че има ранени жандармеристи при сблъсъците между полицията и жителите на ромската махала в Стара Загора. Пострадалите са с охлузвания и ги преглеждат.

Още в 7 часа тази сутрин блокада и жива верига посрещнаха багерите в квартал „Лозенец“ в Стара Загора. Ромите бяха много разстроени и гневни, че разрушават къщите им. Близо 1000 полицаи бяха струпани в ромската махала. Камиони на жандармерията, полицаи с каски, щитове и палки съдействаха за разрушаването на незаконните къщи.

 

 

 

#пострадали #жандармеристи #къщи #незаконни #Живко Тодоров #Стара Загора