Обратно към пълната версия на статията »

Боинг с 295 души се разби в Украйна, няма оцелели

Боинг с 295 души се разби в Украйна, няма оцелели
Няма оцелели след катастрофата на самолета. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Малайзийски самолет се разби в Украйна на 60 км от руската граница. На борда е имало 295 души, всички са починали. Това заяви пред ИТАР-ТАСС източник от руските авиодиспечерски служби.

„Имаме такава информация. Боинг 777 пътуващ по маршрута "Амстердам- Куала-Лумпур" е паднал в района на населен пункт северно от Торез. Самолетът се е движел в определен международен коридор”, заяви представителят на украинските сили за сигурност Владислав Селезньов.

Боингът паднал близо до град Шактарск в Донецка област, след като изчезнал от радара и екипи на Бърза помощ опитват да стигнат до мястото на инцидента, съобщи неназован източник на украинските сили за сигурност, цитирани от Интерфакс-Украйна. 

Според Ройтерс, летателният апарат е бил ударен от ракета тип „земя-въздух”. Самолетът е паднал в район, в който се водят сражения между украинската армия и проруски сепаратисти.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин пък опроверга подозренията, че самолетът е свален от руски изтребител.

Съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Гераштенко съобщи във Фейсбук, че самолетът е бил свален от зенитно-ракетен комплекс "Бук".

„Сред 300 загинали - над 250 са граждани на ЕС, в частност на Холандия, където както е известно живее със своя холандски съпруг една от дъщерите на Владимир Путин”, заяви чрез Фейсбук координаторът на движението „Общо дело" Александър Данилюк, предаде УНН.

Малайзийските авиолинии потвърдиха, че са "загубили контакт" с един от пътническите си самолети, чиято последна известна позиция е била над Украйна. "Малайзийските авиолинии загубиха контакт с полет MH17 от Амстердам", съобщи авиокомпанията в Туитър.

Малайзийското министерство на отбраната няма потвърждение, че "Боинг 777 е бил свален". Това заяви министърът Хишамудин Хусейн и добави, че властите все още проверяват постъпващата информация. По-рано малайзийският премиер Наджиб Тунразак заяви, че е шокиран от съобщенията за удар с ракета по летателния апарат и е наредил спешна проверка на тази информация.

#самолет #Украйна #Малайзия #Малайзийски авиолинии #Куала Лумпур #Русия #Донецк