Обратно към пълната версия на статията »

Велислава Дърева: Време е БСП да се сети, че е лява партия

Велислава Дърева: Време е БСП да се сети, че е лява партия
Дърева смята, че смяната на лидера не може да реши трупаните с години проблеми в партията, която за четвърт век е направила „дълъг и широк десен завой“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма как да бъде „назначен“ новият лидер на БСП – решението на Сергей Станишев да се оттегли като председател отваря вратата за много кандидатури и конкуренция за поста, коментира в интервю за „Дарик“ журналистът Велислава Дърева, която е член на Националния съвет на БСП.

Дърева смята, че смяната на лидера не може да реши трупаните с години проблеми в партията, която за четвърт век е направила „дълъг и широк десен завой“.

„Възможно най-логичният и правилен ход, който предприе Сергей Станишев. Най-напред се отваря вратата за много кандидатури за председател на БСП. Това е хубаво, защото колкото повече, толкова повече. Трябва да има конкуренция“, каза Дърева.

„Няма как да бъде назначен който и да било, защото Конгресът трябва да вземе това решение. Драгомир Стойнев, изглежда, е фаворитът, но това още абсолютно нищо не означава. Да не забравяме, че последния път 30 души бяха кандидати за лидер на БСП. Ще има още кандидатури“, заяви още тя.

„В никакъв случай смяната на един лидер не може да реши такива проблеми, които са трупани в продължение на четвърт век. Изборите не ги губи само лидерът на партията, нещата са много по-сериозни. В тези 25 години БСП направи един много дълъг и широк десен завой. Аз отдавна апелирам БСП да си спомни, че е лява партия, и да си прочете собствените документи и програма. БСП допусна в продължение на 25 години всичко, което е ляво и социално като политика, всеки ляв социален повей да бъде демонизиран и сатанизиран. БСП допусна да бъде дискредитирана. Най-важната нейна характеристика е именно социалната политика и отговорността на държавата. БСП трябва да възстанови тази своя същностна характеристика“, коментира още Велислава Дърева.

#Велислава Дърева #Дърева #БСП #Драгомир Стойнев #Сергей Станишев