Обратно към пълната версия на статията »

Бундестагът гласува днес минимална заплата от 8,5 евро на час в Германия

Бундестагът гласува днес минимална заплата от 8,5 евро на час в Германия
Заводът на Porsche в Цуфенхаузен, Щутгарт, Германия. Снимка: Robert S. Donovan, flickr.com
A A+ A++ A

Най-мощната икономика в Европа е сочена за пример в много сфери. Това обаче не важи за минималната заплата. Повече от десет години синдикати и политици спорят дали да има, или не минимална работна заплата, долна граница в заплащането в Германия. Само по себе си това е достатъчно срамно. Най-накрая това ще се случи, пише в коментара си за Spiegel Online Янко Тийц.

Днес е гласуването в Бундестага. С него една от последните страни в Европа ще получи стандарт, който да прекрати най-лошите примери за дъмпинг в заплащането. Най-накрая.

Политиците се изгубиха в споровете какви изключения да има от правилото за минимална работна заплата. Пишеха се хорор сценарии за това колко работни места ще струва административното налагане на долна граница в заплащането, ако важи за всички браншове. Сякаш планираните 8,5 евро на час са някаква космическа сума. Говорим за месечна заплата от 1400 евро, бруто.

Дори да звучи патетично: минималната работна заплата дава стойност на свършената работа и връща на хората, които са отработили този час, някаква малка част достойнство, ако са сред онези 1,4 милиона души, които досега работехе за по-малко от 5 евро на час. Ако броим и тези, които са работили досега за сума от 5 до 8,5 евро на час, то мярката се отразява благоприятно на почти 4 милиона работници и служители.

Става дума за истинската стойност на труда. Много фирми от криейтив индустрията, гастрономията и почистването изградиха целия си бизнес модел върху финансовото плячкосване на служителите си. Заетите в тези браншове бяха почти винаги зависими от държавна подкрепа. Обществото от години дофинансира тези странни бизнес модели.

Няма да е никаква загуба, ако тези компании изчезнат от пазара, защото вече не им излизат сметките. Ще останат достатъчно компании, които ще се справят с новата почасова ставка. Още преди приемането на мярката някои браншове въведоха новата минимална работна заплата като например месопреработвателите и фризьорите. Други договориха със синдикатите дори по-високи ставки от 8,5 евро час. Няма катастрофа в нито един от тези браншове. Безработицата не расте, напротив – продължава да намалява.

Може да се окаже обаче, че някои услуги и продукти ще поскъпнат. Но и това подчертава реалната стойност на работата, която се върши. Оплакването е неуместно. Хората например свикнаха с факта, че цените на цигарите, бензина и билетите за кино се удвоиха само за няколко години. Купуват, без да се оплакват. Така ще стане и с последиците от въвеждането на минимална работна заплата. Със съзнанието, че това връща милиони хора обратно в обществото, от което бяха изключени.

#минимална работна заплата