Обратно към пълната версия на статията »

„Шпигел“: Гърция ще иска още 50 млрд. евро през 2015 г.

„Шпигел“: Гърция ще иска още 50 млрд. евро през 2015 г.
„Шпигел“ разкри опасенията на Германия, че Гърция ще се нуждае от трети спасителен план от 50 млрд. евро през 2015 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция може да има нужда от трети международен спасителен план от 50 милиарда евро през 2015 г.

Според предварителния доклад на тройката кредитори – ЕС, ЕЦБ и МВФ, не е съвсем сигурно дали Атина ще може да се върне на кредитните пазари през 2015 г., пише в неделния си брой германският седмичник „Шпигел“, цитиран от БГНЕС.

Нуждите й от външно финансиране за периода 2015–2020 г. могат да достигнат 50 млрд. евро.

„Шпигел“ обаче уточнява, че пасажът, в който това се уточнява, е бил съкратен по искане на германското правителство.

Изданието освен това твърди, че Европейската централна банка очаква задействане на клаузата за колективно действие, която ще позволи на Гърция да принуди дърпащите се частни кредитори да вземат участие в облекчаване на гръцкото задлъжняване.

Тази клауза се съдържа в Закона за обменната операция на облигации между гръцката държава и кредитните институции и ще може да бъде задействана, ако поне 66% от банките участват в операцията. Тя ще накара непокорните кредитори да се присъединят към програмата за размяна на дълг, като по този начин процентът на участие автоматично ще стигне 100%.

Същинската операция за размяна на дълг ще е на 12 март. Тя ще позволи на Гърция да заличи 107 от 200 милиарда евро публичен дълг, държан от частни кредитори.

Отчисляването на част от дълга е едно от задължителните условия за изплащането на 130-те милиарда евро публични помощи от втория спасителен план, одобрен в Брюксел.

#Гърция #публичен дълг #ЕС #ЕЦБ #МВФ #Шпигел #Европейска централна банка #дълг #кредитори #спасителен план