Обратно към пълната версия на статията »

В Москва отбелязаха националния празник на България

В Москва отбелязаха националния празник на България
Паметникът на загиналите край Плевен руски гренадири на Славянския площад в Москва, Русия. Снимка: БНР
A A+ A++ A

В столицата на Русия – Москва, също беше отбелязан националният празник на България, 3 март.

По традиция пред Паметника на загиналите край Плевен руски гренадири беше отслужена панихида и бяха поднесени венци и много цветя, предаде кореспондент на БНР.

Пред параклиса в центъра на Москва се събраха десетки българи, живеещи и работещи в Москва, руски политици и общественици, много граждани.

Венец от името на българското посолство и много цветя отрупаха паметника на загиналите край Плевен руски гренадири.

Панихида в памет на воините, дали живота си за освобождението на България, отслужи епископ Сава Воскресенский.

„Това е забележителен ден за българския народ, защото той отново стана свободен. Ние винаги ще се събираме на това свято място, за да почитаме паметта и да се поклоним пред саможертвата на българските и руските воини, паднали в името на свободата“, заяви епископът.

По случай 3 март в Московския исторически музей е подредена изложба „Балкански триумф. Страници от героичната история на Руско-турската война“.

В нея освен експонати от колекцията на музея могат да се видят и оригинални графики от личната колекция на бившия руски посланик в България Александър Авдеев, който сега е министър на културата на Русия.

#Москва #Русия #националния празник на България #3 март #руско-турската война #посланик #министър на културата #България