Обратно към пълната версия на статията »

Парламентът реши: Печалбите на държавните фирми при Дянков

Парламентът реши: Печалбите на държавните фирми при Дянков
Симеон Дянков ще събира печалбите на фирмите с държавно участие, реши парламентът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентът задължи финансовия министър Симеон Дянков да събира печалбите на фирмите с държавно участие.

С решението, гласувано в петък, народните представители отхвърлиха предложението на левицата и ДПС да бъде отменено постановление, което задължава държавните предприятия и търговските дружества да внесат в държавния бюджет неразпределените си към 31 декември 2011 г. печалби, съобщи БТА.

Според опозицията Симеон Дянков трябваше да внесе предложение за отмяна на члена в постановлението на Министерския съвет, който регламентира разпределението на печалбите на държавните предприятия, а МС трябваше да го отмени.

По думите на бившия финансов министър Пламен Орешарски може да се наложи фирмите да теглят кредити, за да финансират бюджета, или да разпродават активи, предаде „Дневник“.

Миналата седмица финансовият министър съобщи, че в бюджета през 2011 г. са влезли 174 млн. лв. от държавните предприятия. През 2010 г. полученият от държавата дивидент е бил 112 млн. лв., а през 2009 година – 344 млн. лв.

„Хората не закусват с филия, намазана с финансова стабилност“, коментира Алиосман Имамов от ДПС, според когото решението призовава Дянков да изпълнява задълженията си по контрола на публичните средства на тези държавни предприятия.

Валентин Николов от ГЕРБ контрира, че предишните управления носят вина, ако държавните дружества изпитват затруднения. По думите на депутата основният въпрос е, че собственикът на фирмите иска да си получи дивидента.

„Колкото пари е похарчило предишното управление, толкова вече са похарчили и ГЕРБ, което ги поставя „на едно и също ниво на неразумност“, коментира Мартин Димитров от „Синята коалиция“.

Той възрази срещу идеята през т.нар. Сребърен фонд да се извършват плащанията по външния дълг и предупреди, че това крие сериозни рискове.

#Симеон Дянков #държавни предприятия #Валентин Николов #Мартин Димитров #Алиосман Имамов #бюджет